Skip to main content

U Beogradu uništen mural ukrajinske spisateljice

Info 26. дец 2022.
< 1 min čitanja

Mural sa likom i stihovima poznate ukrajinske spisateljice Lesje Ukrajinke u centru Beograda uništen je po drugi put, a preko njega je crnom bojom ispisano slovo Z – simbol ruske agresije na Ukrajinu.

Preko murala su ispisane i poruke „Ovo je Srbija! Nema mesta za ovo!“ i „Nema nacizma ovde!“.

Vest o uništavanju murala objavilo je 26. decembra ujutru književno udruženje KROKODIL koje je podržalo njegovo oslikavanje početkom oktobra.

Mural su, u znak podrške građanima Ukrajine, oslikali umetnici koji su želeli da ostanu anonimni, a nedugo pošto se pojavio na njega je 8. oktobra bačena crna farba.

Uz podršku udruženja KROKODIL, mural je restauriran 15. decembra.

Lesja Ukrajinka (1871-1913), ukrajinska spisateljica i prevoditeljica, poznata je po svojoj poeziji i dramama. Bila je politička i feministička aktivistkinja.

Na muralu je bio ispisan citat iz njene Šumske pesme (1911), poetske drame u tri čina na ukrajinskom i u prevodu na srpski jezik.

„Ne, živa sam! I živeću večno! U srcu nosim nešto što ne umire!“, pisalo je na muralu koji je ponovo oskrnavljen 26. decembra.

Na početku invazije Rusije na Ukrajinu 24. februara, na fasadama širom Srbije pojavili su se simboli ruske vojske i murali sa likom predsednika te zemlje Vladimira Putina.

Srbija je među retkim državama u kojima su se, pored mirovnih protesta podrške Ukrajini, održavali i skupovi podrške Rusiji u organizaciji desničarskih partija, dela crkve i neformalnih grupa.

Istraživanje agencije Demostat iz jula pokazalo je 80 odsto građana protiv uvođenja sankcija Rusiji.

Evropska unija traži od Srbije da se priključi sankcijama Moskvi, jer je zemlja kandidat za članstvo u EU.

Zvanični Beograd se ipak u Ujedinjenim nacijaama pridružio osudi ruske invazije.

(Slobodna Evropa, Foto: Krokodil)