Skip to main content

U Beogradu održan skup Rusija bez Putina

Info 21. jan 2024.
< 1 min čitanja

"Rusija nije Putin - Putin je ratni zločinac"

Skup pod nazivom „Rusija bez Putina“ održan je u nedelju na beogradskom Trgu Republike, u okviru međunarodne akcije koju organizuje fondacija ruskog opozicionara Alekseja Navaljnog koji u Rusiji služi višegodišnju zatvorsku kaznu.

Udruženje „Rusko demokratsko društvo“ pridružilo se akciji koja za cilj ima da pošalje poruku da ruski autokratski predsednik Vladimir Putin ne uživa podršku svih građana Rusije, rekao je za Radio Slobodna Evropa (RSE) Peter Nikitin, osnivač udruženja.

„Putin i Rusija nisu isto. Nama koji pratimo situaciju u Rusiji i u rusko-ukrajinskom ratu je potpuno očigledno da smo stigli do tačke u kojoj većina Rusa više ne podržava Putinov režim, već žele mir i žele normalne izbore na kojima će biti dopušteno učešće svim kandidatima“, kaže Nikitin.

Na skupu u Beogradu mogle su se videti i zastave Ukrajine, kao i transparenti sa porukama „Mir Ukrajini, sloboda Rusiji“, „Rusija će biti slobodna“ i „Rusija nije Putin – Putin je ratni zločinac“.

Prema rečima Petra Nikitina, propaganda ruskog režima je i dalje veoma uspešna u ubeđivanju sveta da bez Putina nema Rusije i da on ima nepodeljenu podršku u svojoj zemlji.

„Poruka našeg skupa je da to nije tako“, kaže Nikitin.

(RSE, foto: Rusko demokratsko društvo)