Skip to main content

U Beogradu održan protestni performans Rio Tinto: Marš sa Drine

Info 24. јул 2021.
2 min čitanja

U Beogradu je, na Trgu Republike, danas održan protestni performans „Rio Tinto: Marš sa Drine“, protiv eksploatacije litijuma u dolini reke Jadar.

Organizatori su tom prilikom naveli da se performans održava u preko 20 gradova, da je počeo u Nemačkoj, a da će kasnije u toku dana performans biti održan i u Njujorku.

Pred dvadesetak okupljenih, Savo Manojlović iz inicijative „Kreni-promeni“ naveo je da su, zajedno sa udruženjem „Odbranimo reke Stare planine“ i „Odbranimo Jadar i Rađevinu“ želeli da pokažu solidarnost sa građanima koji žive u selima koja bi bila izmeštena u slučaju da počne sa eksploatacijom litijuma.

On je dodao i da Rio Tinto, investitor u Projektu Jadar, vrši pritisak na meštane da prodaju svoja imanja toj kompaniji.

„Većina stanovnika i dalje nije prodala svoju zemlju. Šta će se desiti zavisi od naše spremnosti, da odemo i pokažemo da je Srbija zemlja solidarnosti“, kazao je Manojlović.

On je dodao i da je peticiju protiv Projekta Jadar od januara do sada potpisalo više od 120.000 ljudi.

„Mi smo tu peticiju predali Rio Tintu i Vladi Srbije. Peticija je samo pokazatelj šta narod želi, da se podigne svest o problemu“, rekao je on.

Protest i u Njujorku: Vlast u Srbiji sprovodi ekocid

U Vašington skver parku u Njujorku održan je protest „Rio Tinto: Marš sa Drine“, protiv eksploatacije litijuma u dolini reke Jadar.

„Čist vazduh, voda i zemlja su nesto bez čega se ne moze živeti, a izgradnja rudnika bi dovela ovo u pitanje. Rio Tinto uglavnom radi po pustinjama po svetu, gde ekološka šteta nije ni približna onome što bi bila na plodnom tlu Srbije“, rekao je za N1 Branislav Bala, organizator protesta.

Okupljeni u Njujorku su poručili aktivistima u Srbiji da nisu sami i da imaju podršku dijaspore.

„Vlast u Srbiji sprovodi ekocid. Neophodno je povećati transparentnost projekata multinacionalnih korporacija koji u Srbiji imaju otvorena vrata da nekontrolisano narušavaju životnu sredinu i radnička i imovinska prava“, rekla je Nataša Prljević, učesnica protesta.

Okupljeni su oko dva sata razgovarali sa prolaznicima i informisali ih o posledicama projekta kompanije „Rio Tinto“ u Srbiji. Protestu se pridružila i porodica poreklom iz sela Donje Nedeljice kod Loznice, na području gde je planirana eksploatacija litijuma.

„Nadamo se da će vlast Srbije poslušati volju naroda, posto je veliki broj ljudi potpisao peticiju protiv izgradnje rudnika, a ne gledati kratkoročnu zaradu“, rekao je Bala.

(Beta, N1)