Skip to main content

U Beogradu 17. protest – Srbija protiv nasilja

Info 26. авг 2023.
< 1 min čitanja

SEOS najavio blokadu Gazele

U Beogradu su za danas najavljeni protest „Srbija protiv nasilja“ i , u organizaciji Saveza ekoloških organiuzacija Srbije (SEOS), blokada mosta Gazela.

Na u Beogradu 17. protestu „Srbija protiv nasilja“, po najavi tehničkih organizaora, šetaće se do sedišta Radio televizije Srbije (RTS) i Regulatornog tela za elektronske medije (REM).

Početak protesta zakazan je za 19.00 ispred zgrade Skupštine Srbije, a potom će protestna šetnja biti organizovana Dečanskom, Makedonskom, Takovskom ulicom do RTS, a onda do REM-a.

Građanski protesti u Beogradu, a potom i širom Srbije, počeli su posle dva masovna ubistva 3. i 4. maja u beogradsko školi „Vladislav Ribnikar“ i u selima u okolini Mladenovca i Smedereva.

Među zahtevima protesta koje tehnički organizuje deo proevropske opozicije, su ukidanje nacionalne frekvencije televizijama Pink i Hepi i gašenje tabloida koji promovišu govor mržnje i nasilje.

Traži se i smenjivanje ministra unutrašnjih poslova Bratislava Gašića i direktora Bezbdnosno-informativne agencije Aleksandra Vulina, kao i rukovodstva RTS i Saveta REM-a.

Na protest pozivaju opozicione parlamentarne grupe „Pravac Evropa“, Narodna stranka, Demokratska stranka, Zajedno-Moramo, Zeleno-levi front-Ne davimo Beograd, ali naglašavaju da protest nije stranački.

SEOS je najavio je da će, zbog Zakona o planiranju i izgradnji, čijim odrdbama se protivi, da blokira most Gazela, od 14.00 do 22.00.

Na društvenim mržama SEOS je objavio da traži da se razmatra narodna inicijativa kojom bi se van snage stavio taj pravni akt, koji smatra „nakaradnim i nenarodnim“.

(Beta, ilustracija: N1)