Skip to main content

U Belorusiji novinarka osuđena na osam godina zatvora zbog „izdaje države“

Planeta 13. jul 2022.
2 min čitanja

Beloruski sud osudio je danas novinarku Katerinu Bahvalovu na osam godina i tri meseca zatvora zbog „izdaje države“, na suđenju koje je održano iza zatvorenih vrata, objavila je državna agencija Belta.

Prethodno je opozicioni medij Belsat za koji je ona radila pre hapšenja objavio da je osudjena na osam godina zatvora.

Ona je već izdržavala zatvorsku kaznu od dve godine vezanu za drugi slučaj.

Njeno suđenje je održano iza zatvorenih vrata u južnom gradu Gomelju. Nije procurela nikakva informacija o sadržaju optužbi za izdaju.

Njen advokat je morao da potpiše sporazum o tajnosti koji ga sprečava da čak daje informacije njenim bližnjim.

Agencija Belta takođe nije imala detalje o tome šta se novinarki stavlja na teret.

Član krivičnog zakonika na osnovu koje joj se sudilo kažnjava prenos državnih tajni stranim akterima, špijunažu i saradnju sa stranim entitetima s namerom nanošenja štete bezbednosti Belorusije.

Dvadesetosmogodišnja novinarka koristila je pseudonim Katerina Andrejeva u svom radu.

Ona je privedena sredinom novembra 2020. u jeku velikog protestnog pokreta u Belorusiji protiv ponovnog izbora predsednika Aleksandra Lukašenka, koji je smatran lažiranim.

Policija je uhapsila u Minsku dok je snimala skup u znak počasti umetniku Romanu Bondarenku koji je umro tri dana ranije dok su ga hapsili pripadnici snaga bezbednosti.

Optužena je da je organizovana nerede, i zatim je osudjena u februaru 2021. na dve godine zatvora sa jednom od svojih koleginica novinarkom Darijom Čultsovom.

One su radile za Belsat, medij koji je baziran u susednoj Poljskoj. Taj opozicioni medij je u julu 2021. beloruski sud proglasio „ekstremističkim“.

Direktorka Amnesti internešenala za Evropu i centralnu Aziju Marija Straders osudila je „lažni“ i „politički“ proces, i „još jednu užasnu i nepravednu presudu“ protiv jedne „hrabre“ novinarke.

„Katerina Andrejeva i drugi kritičari beloruskih vlasti koji su u zatvoru samo zato što su na miran način iskoristili svoje pravo slobode izražavanja treba odmah da budu oslobodjeni“, dodala je ona.

Vlasti Aleksandra Lukašenka, koji je na čelu zemlje od 1994. i koga podržava Kremlj, guše protestni pokret od 2020. i na teške zatvorske kazne osudile su desetine opoziconara i novinara.

Prema nevladinoj organizaciji Vesna, koja je takođe progonjena, 1.244 osoba trenutno se nalazi u zatvoru u Belorusiji iz političkih razloga.

(Jelka Jovanovic, Danas / Foto: Beta-AP)