Skip to main content

EU Mađarskoj i Poljskoj: Ojačajte nezavisnost sudova i medija

Planeta 13. jul 2022.
2 min čitanja

Evropska unija u srijedu je poručila Mađarskoj i Poljskoj da ojačaju nezavisnost pravosuđa i medija, kao i mjere borbe protiv korupcije, rekavši da uvjeti za deblokadu finansijske pomoći za te dvije države i dalje nisu ispunjeni, te da i dalje postoji ozbiljna zabrinutost, prenosi agencija Hina pozivajući se na Reuters.

Te ocjene nalaze se u novom izvještaju Evropske komisije o vladavini prava u 27 država članica, koji uključuje preporuke za jačanje demokratije, od transparentnijeg objavljivanja finansijskih podataka zvaničnika do digitalizacije javne uprave.

Međutim, sve su oči uprte u dvije bivše komunističke zemlje u kojima euroskeptične vlade vode sve ogorčenije bitke s EU oko migracija, ljudskih prava, ekoloških pitanja i demokratskih vrijednosti.

Red u vlastitoj kući

„Ruska invazija na Ukrajinu još je jedan podsjetnik da su temeljna prava i vladavina prava stupovi demokratije“, rekla je evropska komesarka za vrijednosti i transparentnost Vera Jourova predstavljajući izvještaj.

„Ukrajina je u ratu protiv (ruskog predsjednika Vladimira) Putina jer se Putinu nije sviđalo da Ukrajina ide u smjeru demokratske države. Dok pomažemo u održavanju vladavine prava u Ukrajini, možemo ostati vjerodostojni samo ako održavamo red u našoj vlastitoj kući.“

Evropska komisija je Budimpešti uskratila pristup do 15,5 milijardi eura poticajnih sredstava namijenjenih pomoći u podizanju ekonomije nakon pandemije COVID-19, te dodatnih 36 milijardi eura predviđenih za Poljsku, najveću državu na istoku EU.

Kada je riječ o Mađarskoj, Komisija je objavila kako zabrinutosti oko nezavisnosti pravosuđa „ostaju neriješene“, preporučujući da Budimpešta ojača ulogu svog nacionalnog pravosudnog vijeća, kao i da unaprijedi nezavisnost regulatornog tijela za medije i usvoji „sveobuhvatne reforme zakona o lobiranju“.

Varšavi je rečeno da „i dalje postoji ozbiljna zabrinutost u vezi s nezavisnošću poljskog pravosuđa“. Poljskoj je preporučeno razdvajanje uloga ministra pravosuđa i glavnog državnog tužitelja, poboljšanje pristupa civilnog društva kreiranju politika i osiguranje poštenog postupka u odlučivanju o dozvolama za rad medija.

Osjetljiv trenutak za Orbana

Kritike EU dešavaju se u osjetljivom trenutku za dugogodišnjeg mađarskog premijera Viktora Orbana, dok je forinta dosegla rekordno niske nivoe u odnosu na euro usred dvocifrene inflacije i skokovitog rasta troškova energije.

Konsultantska kuća Eurointelligence objavila je da je velika potrošnja koja je pomogla Orbanovoj posljednjoj izbornoj pobjedi u aprilu praktički iscrpila budžetski deficit predviđen za cijelu 2022. u prvoj polovini godine.

„Ovo ostavlja Orbana pred teškim ekonomskim problemom koji treba riješiti, s kojim bi se lakše nosio da ima pristup finansiranju EU“, navodi se u izvještaju objavljenom u srijedu.

Budimpešta je nekoliko sedmica ponavljala da je spremna sklopiti dogovor s Komisijom, ali je Brisel izvijestio o nedovoljnom napretku Mađarske koja se godinama opirala pritisku da pojača mjere borbe protiv korupcije. U međuvremenu je Orban zakomplicirao napore EU-a da uvede sankcije Rusiji zbog vođenja rata protiv Ukrajine ili dogovori minimalni globalni porez na dobit.

„Mađarska i Evropska komisija… približavaju se obostrano štetnom zastoju u sukobu oko vladavine prava“, saopćio je Eurointelligence.

(Al Jazeera, Foto: Pixabay)