Skip to main content

U Banatu šest puta manja plata nego u Beogradu

Ekonomija 01. sep 2011.
3 min čitanja

Najniža plata u Srbiji je u vojvođanskoj opštini Plandište i, prema najnovijim podacima zvanične statistike, u julu je iznosila 18.658 dinara. Stanovnike ove banatske varošice zapalo je tog meseca čak 95.765 dinara manje nego zaposlene u Rakovici, a kući su odneli tri i po puta manje nego oni s opštine Novi Beograd.
U Zavodu za statistiku objašnjavaju da su  koverte u Rakovici u julu bile tako debele zbog isplate zaostalih zarada. Kako god, beogradski region po platama sve brže odmiče spram ostalih, a zaposleni  u svim prestoničkim opštinama zarađuju više nego prošle godine, što u ostalim regionima nije slučaj.

Prosečna zarada bez poreza i dorinosa u beogradskom  iznosila je u junu 49.594 dinara, dok je u prvih sedam meseci ove godine bila 45.708 dinara. Istovremeno, vojvođanski prosek iznosio je 38.207 dinara, odnosno 35.923 dinara. Zapadnobački region izvukao u prvih sedam meseci prosek od 32.526 dinara, u južnom Banatu plate su bile 38.783 dinara, Sremu 30.774 dinara… Najbolje se u Vojvodini u julu zarađivalo u Pančevu – 52.440 dinara i to je jedina vojvođanska opština koja je premašila beogradski prosek. U Novom Sadu julska zarada je bila 44.447 dinara, u Pećincima 42.560…, dok je u Odžacima iznosla 23.536 dinara, u Bačkom Petrovcu 24.998…  Inače, među opštinama sa najnižim platama, osim Plandišta, su i Gadžin Han sa 21.511 dinara, Crna Trava – 22.136 dinara, Despotovac – 22.245 dinara i Rekovac – 23.232 dinara. 

Plate u glavnom gradu za prvih sedam meseci porasle 10,3 odsto u odnosu na isti period lane. Najviše u Rakovici – 42 odsto, zatim, u Lazarevcu – 18 odsto i u Obrenovcu – 16 odsto.

Pastor: Investicije nam beže, Republika duguje…

– Ovi su podaci još jedna potvrda tvrdnje da u poslednjih godinu-dve ima sve više i više razloga da se kaže da Vojvodina ne samo što više nije narazvijeniji region u Srbiji već  sve dublje i dublje tone. Ima jedna rečenica koja se dan danas izgovara: „Vojvodina je moto i lokomotiva razvoja zemlje jer je najrazvijenija“, a nažalost podaci govore drugačije. I ovi o prosečnim zaradama potvrđuje da sve slabije stojimo – kaže za portal  „Autonomija.info“ potpredsednik Vlade Vojvodine Ištvan Pastor.

Po njemu, nekoliko je razloga zbog kojih su vojvođanske zarade sve mršavije. Podseća, naime, da je veliki broj dosta dobrih firmi prenelo sedište iz Vojvodine mahom u Beograd i premda su pogoni tih preduzeća ostali u vojvođanskim gradovima, učinak tih firmi uključujući i plate računa kao da se radi o beogradskim.

– Drugi razlog vezan je za to da je, nažalost, najveći broj velikih novih investicija pre svega u oblastima koje iziskuju visokokvalifikovanu radnu snagu otišlo van Vojvodine. Najčešće u Beograd ali nije naša specifičnost da glavni grad ima najjaču privlačnu moć već je to tranziciona pojava – objašnjava Pastor.

Ali za jačanje tih negativnih pokazatelja dovoljna je i činjenica da je  Vojvodina zakinuta u prenosu novca iz republičke u pokrajinsku kasu, te APV nije u mogućnosti da izmiruje ogromne obaveze prema izvođačima radova, zbog čega zapravo preti kolaps kompletne vojvođanske privrede.

– Kada je u građevinarstvu situacija takva da velike firme imaju ogromne dugove, jer imaju velika nenaplećana potraživanja onda je normalno da su u toj oblasti plate niske, a to je privredna delatnost koja ima multiplikatorski značaj i dugovanje deluje na sve dobaljače vezane za građevinarstvo – napominje potpredsednik pokrajinske vlade.

Najbolje savetnicima, naftašima…

Posmatrano po delatnostima, najveće prosečne zarade imali su zaposleni u upravljačkim delatnostima i savetovanju – 89.995 dinara, a najmanje zaposleni u kinematografskoj, televizijskoj i muzičkoj produkciji – 10.036 dinara.
U vrhu po visini plate su i zaposleni u eksploataciji sirove nafte i prirodnog gasa – 86.096 dinara, zaposleni u proizvodnji koksa i derivata nafte – 83.478 dinara, zaposleni u uslužnim delatnostima u rudarstvu – 79.835 i zaposleni u delatnosti udruženja – 78.616 dinara.
Među onima sa najnižim zaradama su i zaposleni u ribarstvu i akvakulturi sa 17.736 dinara, zaposleni na popravci i montaži mašina i opreme – 18.654, zaposleni u preradi drveta i proizvoda od drveta, osim nameštaja – 19.362 i zaposleni u delatnosti pripremanja i posluživanja hrane i pića – 20.471 dinar. Prosečna neto zarada u Srbiji u julu iznosila je 39.127 dinara, što je nominalno manje za 0,5 odsto u odnosu na junsku zaradu, a realno je na istom nivou, saopštio je RZS.
(Autonomija.info)