Skip to main content

Tužiteljka traži da se Trampu sudi u martu, prije republikanskih izbora

Planeta 17. avg 2023.
2 min čitanja

"Velika porota je u 14. avgusta podigla optužnicu protiv Trampa i još 18 njegovih saradnika i saveznika za niz krivičnih djela, u okviru plana da bivši predsjednik ostane na vlasti uprkos porazu od Džoa Bajdena (Joe Biden) na izborima 2020. godine"

Tužiteljka u Džordžiji koja je ove sedmice podigla optužnicu protiv bivšeg predsjednika Donalda Trampa (Donald Trump) i još 18 osoba predložila je da suđenje počne 4. marta, pokazuju sudska dokumenta.

To znači da bi suđenje počelo prije takozvanog super utorka, kada se održavaju ključni stranački izbori u trci za predsjedničku nominaciju Republikanske stranke. Glasaće se na ukupno 14 izbora širom zemlje, od Kalifornije i Teksasa do Masačusetsa i Mejna.

Tužiteljka okruga Fulton Fani Vilis (Fani Willis) takođe je predložila da optuženi budu privedeni i da se izjasne o krivici u prvoj sedmici septembra, prenosi AP.

Velika porota je u 14. avgusta podigla optužnicu protiv Trampa i još 18 njegovih saradnika i saveznika za niz krivičnih djela, u okviru plana da bivši predsjednik ostane na vlasti uprkos porazu od Džoa Bajdena (Joe Biden) na izborima 2020. godine.

Trampu bi u martu trebalo da se sudi u odvojenom slučaju u Njujorku, gdje je optužen za falsifikovanje poslovnih dokumenata u vezi sa isplatama jednoj porno glumici da ćuti o navodnoj aferi.

Zatim bi u maju trebalo da mu se sudi pred federalnim sudom, po optužnici koju je podigao specijalni tužilac Džek Smit (Jack Smidt), za navodno ilegalno zadržavanje povjerljivih predsjedničkih dokumenata i opstruisanje napora vlade da ih preuzme sa Trampovog imanja na Floridi Mar-a-Lago.

Smitov tim takođe traži da 2. januara počne suđenje po optužnici koja Trampa tereti za pokušaj poništavanja rezultata predsjedničkih izbora 2020.

Velika porota u američkoj saveznoj državi Džordžija podigla je optužnicu protiv Trampa zbog pokušaja da poništi svoj poraz od demokrate Bajdena na izborima 2020. To je četvrta krivična prijava protiv 45. američkog predsjednika i druga koja ga tereti da je pokušao da promijeni rezultate glasanja 2020.

Optužbe, koje je podigla Villis, novi su u nizu pravnih problema za Trampa, koji je favorit u trci za republikansku predsjedničku nominaciju pred izbore 2024. godine.

Tužioci su podigli 11 tačaka optužnice protiv Trampa i njegovih saradnika, uključujući falsifikovanje i reketiranje, koje se koriste protiv pripadnika organizovanih kriminalnih grupa.

Pored Trampa, optuženo je još 18 ljudi, uključujući Marka Medouza (Marka Meadows), bivšeg Trampovog šefa kabineta, i advokate Rudija Đulijanija (Rudy Giuliani) i Džona Istmena (John Eastman).

Slučaj zbog kojeg su optuženi odnosi se na telefonski poziv 2. januara 2021. u kojem je Tramp vršio pritisak na Brada Raffenspergera, najvišeg izbornog zvaničnika Georgije, da „pronađe“ dovoljno glasova da preokrene rezultat izbora u toj državi, gde je Trump izgubio sa malom razlikom. Rafensperger je odbio da to učini.

(RSE, foto: Pixabay)