Skip to main content

Tužilaštvo traži maksimalne kazne zbog ubistva Slavka Ćuruvije

Info 29. mar 2023.
< 1 min čitanja

"Oni su Ćuruviju lišili života procenjujući da u vreme ratnog stanja javnost neće reagovati. Pripremili su zamku iz koje Ćuruvija nije mogao da pobegne"

Tužilac za organizovani kriminal Milenko Mandić zatražio je danas u Specijalnom sudu da veće četvorici pripadnika Državne bezbednosti izrekne maksimalne zatvorske kazne od 40 godina zbog ubistva novinara Slavka Ćuruvije.

Izneseći završne reči pred većem Apelacionog suda u Beogradu, Mandić je naglasio da je maksimalna kazna jedina primerena i adekvatna, te da je dokazano da su okrivljeni organizovali i izveli ubistvo vlasnika listova Dnevni telegraf i Evropljanin.

– Oni su Ćuruviju lišili života procenjujući da u vreme ratnog stanja javnost neće reagovati. Pripremili su zamku iz koje Ćuruvija nije mogao da pobegne, a ubica da promaši, kazao je Mandić.

Advokati odbrane su, s druge strane, zahtevali oslobađajuće presude insistirajući da krivica nije dokazana, te da su ključni dokazi pribavljeni na nezakonit način.

Vladimir Marinkov koji zastupa bivšeg načelnika RDB-a Radomira Markovića je istakao da je uveren da sud neće podleći pritisku i da će pokazati da su u Srbiji sudi prema dokazima.

– Poslušajte savest i pratite dokaze, zaključio je Marinkov svoju završnu reč.

Zora Dobričanin Nikodinović, koja brani bivšeg načelnika Beogradskog centra RDB- a Milana Radonjića i pripadnika službe Ratka Romića je naglasila da tužilaštvo u odnosu na njene klijente nije predstavilo nijedan relevantan dokaz.

– Ako donesete osuđujuću presudu, ubica će ostati na slobodi i smejaće nam se iz prikrajka, kazala je Dobričanin Nikodinović.

Podsetimo, trojica pripadnika RDB- a, zajedno sa Miroslavom Kurakom, prvostepeno su osuđeni na ukupno 100 godina zatvora.

(Danas, Foto: Beta)