Skip to main content

Tužilaštvo prikuplja dokaze protiv ratnih huškača

Građani 10. maj 2011.
2 min čitanja

 – Svaki dan smo u arhivama medijskih kuća, pregledamo detaljno i vrlo pažljivo zaista obiman materijal, elektronske i štampane medije, stigli smo do 1992. godine – navode u Tužilaštvu. Jedan od pomenutih novinara je i Milijana Baletić, koja se pre nekoliko dana pojavila na Radio-televiziji Vojvodine (RTV) sa svojom emisijom “Portret Nikole Kusovca – glancanje mitova”. Nekadašnji ratni izveštač RTS-a je 2003. godine dobio otkaz, ali je odlukom suda vraćena na posao sredinom 2009. godine. NUNS je sredinom 2009. godine podneo prijavu protiv N. N. novinara zbog podsticanja na genocid i ratne zločine od 1991. do 1999. Uz prijavu, tužilaštvu je dostavljeno i nekoliko priloga u kojima se navode imena desetak novinara elektronskih i štampanih medija sa citatima iz njihovih tekstova ili nastupa na televiziji. U Tužilaštvu za ratne zločine nemaju precizan odgovor na pitanje kada bi mogli da se očekuju rezultati istrage.

– Ozbiljno se pripremamo da rezultate do kojih smo već došli i one do kojih ćemo eventualno doći, podelimo sa javnošću – navode u tužilaštvu. U ovoj instituciji ne smatraju da predugo rade na krivičnoj prijavi, već ističu da se predugo niko nije setio da nešto uradi po tom pitanju.

– Reč je o ozbiljnoj negativnoj propagandi, koju naši zakoni sankcionišu. Od tih priloga i tekstova prošlo je više od dvadeset godina – poručuju iz Tužilaštva.

Predsednik NUNS-a Vukašin Obradović smatra da bi, iako pojedine redakcije odbijaju da dostave materijal koji bi pomogao u prikupljanju dokaza, cela procedura mogla da bude brža. Obradović kaže da novinari pomenuti u prilozima uz prijavu nisu jedini na koje se ona odnosi i da je na tužilaštvu da utvrdi konkretnu odgovornost medija i novinara. Emisija Milijane Baletić, prema njegovim rečima, drastična je posledica odustajanja od lustracije. Još je gore, dodaje, jer je reč o javnom servisu i o novinaru koji je primer ratnohuščaškog novinarstva. Obradović ističe da je njeno pojavljivanje šamar profesiji i svima koji su se novinarstvom bavili časno u vreme Miloševića.

(Blic)