Skip to main content

Tužilac: Tražili smo asistenciju Švajcarske zbog pretnji Danasu

Info 07. нов 2022.
< 1 min čitanja

Tužilaštvo u Srbiji zatražilo je hitnu asistenciju organa u Švajcarskoj, gde je baziran servis Protonmejl sa kog su stigle pretnje dnevnim listu Danas, izjavio je tužilac Branko Stamenković, član stalne radne grupe za bezbednost novinara.

Na pitanje da li se u tom slučaju radi o terorističkoj pretnji, kaže da je početna kvalifikacija “ugrožavnje sigurnosti”, i da će se na osnovu prikupljenih dokaza videti da li ima osnova za neku težu kvalifikaciju.

“U osnovi terorizma je izazivanje straha kod onih koji su žrtve, i zahvat tog dela je širi nego što je jedna ili više osobe, on bi trebao da proizvede efekat ka većem broju ljudi”, rekao je Stamenković u emisiji Iza vesti na N1.

Objasnio je da je tužilaštvo uključilo međunarodne organe preko mreže za brzu reakciju na osnovu konvencije Saveta Evrope.

Stameković je rekao da ne može da govori o podacima koje imaju, ali smatra da postoji “značajan napredak” koji bi mogao da “dovede do rezultata koji su povoljni za dalje vođenje postupka”.

Dodao je da ono što je izrečeno u pretećoj poruci Danasu “značajno odskače od standardnih pretnji”.

Na pitanje da li je uzrok ovakvih pretnji i u ponašanju predstavnika vlasti prema medijima, kaže da mu je teško da daje takve ocene jer to nije posao tužioca.

(N1, Foto: N1)