Skip to main content

Tužilac Ilić: Visoki savet tužilaštva odluke donosi dirigovano, isto kao i pre izmena ustava

Info 26. jun 2023.
< 1 min čitanja

"Stručnost i osposobljenost kao da uopšte nisu tema"

Javni tužilac Vrhovnog javnog tužilaštva Goran Ilić ocenio je danas da Visoki savet tužilaštva odluke donosi „dirigovano“, umesto da one budu plod debate i sučeljavanja različitih mišljenja, odnosno da je njegov utisak da je „sve isto kao i pre ustavnih i zakonskih izmena“ u oblasti pravosuđa.

„Posebno sam bio iznenađen odlukom Saveta da nastavi započeti proces izbora glavnih javnih tužilaca ‘potpuno ignorišući nove propise i duh ustavnih promena’, kako je navedeno u saopštenju Nacionalnog konventa o EU“, rekao je Ilić za Politiku.

Upitan na osnovu čega zaključuje da se odluke donose dirigovano, Ilić je kazao da do toga dolazi posredno, ali i na osnovu sadržine odluka.

„Iz sadržine odluka o izboru koje je donosio Visoki savet tužilaštva, jasno je da svako ko nije po volji jedne osobe iz javnog tužilaštva, nema šanse da bude izabran. Stručnost i osposobljenost kao da uopšte nisu tema“, rekao je on.

Ocenio je da su promena Ustava Srbije u oblasti pravosuđa  i novi Zakon o javnom tužilaštvu, koji se primenjuje nešto više od mesec dana, probudili javno tužilaštvo iz „sedmodecenijske normativne kome“, ali nije sva rešenja smatrao dobrim, kao i da nije očekivao da će srpsko tužilaštvo odmah postati samostalno i odgovorno.

Prema njegovim rečima, javni tužilac nakon izmena ustava i zakona, kada je izložen pritisku ili zlonamernim odlukama starešine imaće mogućnost da podnese različita pravna sredstva kako bi zaštitio svoje profesionalne slobode i integritet.

„Može se reći da je nedavna ‘pobuna’ u Višem javnom tužilaštvu u Beogradu dokaz da su izmene Ustava i zakona probudile tužilaštvo iz kome. Najava novih zakonskih rešenja koja pružaju bolju zaštitu javnih tužilaca, verujem, doprinela je da se tužiteljke iz tog tužilaštva suprotstave zloupotrebi hijerarhije“, rekao je Ilić.

(Beta, foto: Medija centar Beograd)