Skip to main content

Tužba protiv Dodika zbog opstrukcije angažovanja helikoptera u gašenju požara

Jugoslavija 13. avg 2021.
2 min čitanja

Načelnik Opštine Jablanica Damir Šabanović u petak, 13. avgusta, podnio je krivičnu prijavu protiv člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika, zbog opstrukcija odluka koje bi pomogle u gašenju požara na području te opštine na jugu BiH.

„Ono što je najgore i najtragičnije je da neko, ko je član Predsjedništva BiH, svojim nepostupanjem opstruira mogućnost gašenja šume, a da napomenem, šume su u vlasništvu države Bosne i Hercegovine. Nisu, srećom, u ovom trenutku ugroženi naši stanovnici, građani i građanke, ali znamo šta je priroda i ako imamo imali svijesti ili savjesti, trebali bi reagovati“, rekao je Šabanović za Radio Slobodna Evropa (RSE).

Šabanović ističe da su požari ugrozili na području Jablanice, na lokalitetu Plasa-Čvrsnica preko 70 endemskih biljnih vrsta, evidentiranih u Crvenoj listi Flore Federacije BiH, jednog od bosanskohercegovačkih entiteta.

Dan ranije, u četvrtak, 12. avgusta, predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić, ukazao je „na to da član Predsjedništva BiH Milorad Dodik ne želi dati saglasnost za angažman helikoptera Oružanih snaga BiH” za gašenje šumskih požara, zbog čega je tražio i angažovanje snaga Evropske unije u BiH (EUFOR) i NATO-a.

Prema Zakonu o odbrani BiH sva trojica članova Predsjedništva BiH moraju dati saglasnost za angažman resursa Oružanih snaga BiH.

Na vanrednoj sjednici Predsjedništva BiH u petak, 13. avgusta, donesena je odluka kojom je zaduženo Ministarstvo bezbjednosti BiH da „iskoristi sve mehanizme kako bi se osigurao adekvatan odgovor na trenutnu, ali i buduće situacije, vezano za prirodne katastrofe, uključujući požare“.

No nakon zasijedanja Predsjedništva BiH, saopšteno je da su bili prisutni samo predsjedavajući Željko Komšić i član Predsjedništva BiH Šefik Džaferović.

U požarima, koji već danima bjesne na brdskim terenima južne Bosne i Hercegovine (BiH), u protekla 24 sata izgorjela je jedna kuća i dvije štale. To je u petak, 13. augusta, saopšteno iz Operativnog centra civilne zaštite i vatrogastva Hercegovačko-neretvanskog kantona (HNK), sa sjedištem u Mostaru.

Posebno teško stanje je na području lokalnih zajednica Čapljine, Stoca i Jablanice.

Iz EUFOR-a su u petak, 13. avgusta, odgovorili Komšiću da ne posjeduju posebnu opremu za gašenje šumskih požara iz vazduha, ali da su, po prijemu zvaničnog zahtjeva, spremne da pomognu protivpožarnim službama izviđanjem terena iz vazduha.

Iz Ministarstva odbrane BiH za Radio Slobodna Evropa (RSE) potvrdili su 12. avgusta, da su dosad stigla dva zahtjeva za angažovanjem helikoptera Oružanih snaga BiH, ali da dosad nisu stigla odobrenja za njihov angažman.

Iz Kabineta člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika za RSE nisu potvrdili ni demantovali navode o tome da Dodik nije dao saglasnost za upotrebu helikoptera.

Dok se čeka na odluku o angažiranju helikoptera Oružanih snaga, u gašenju požara u okolini Bileće u RS-u, na jugoistoku BiH, pomaže Helikopterski servis Republike Srpske

Radio Slobodna Evropa ranije je pisao o procedurama i komplikacijama koje se javljaju kad je riječ o angažovanju helikoptera Oružanih snaga.

(Slobodna Evropa, Foto: Pixabay)