Skip to main content

Turska blokirala pristup internetskim stranicama Glasa Amerike i Dojče velea na turskom jeziku

Planeta 01. jul 2022.
< 1 min čitanja

Tursko regulatorno telo za elektronske medije zabranilo je danas pristup internet stranama američkog državnog medija Glas Amerike (VoA) i nemačkog državnog medija Dojče vele (DW) na turskom jeziku.

Regulatorna agencija je time sprovela jučerašnju presudu suda u Ankari o ograničenju pristupa internet stranama dva medija.

“Mediji sa dozvolom za rad u Turskoj moraju da brišu onlajn sadržaj koji Vrhovni savet za radio i televiziju (RTÜK) smatra neprikladnim. To je prosto neprihvatljivo za nezavisnog emitera. DW će preduzeti pravne korake protiv sadašnje blokade”, saopštio je generalni direktor DW Peter Limburg.

Član RTÜK iz opozicione Republikanske narodne partije Ilhan Tašči izjavio je da se protivio odluci o blokadi. “Eto slobode medija i napredne demokratije”, objavio je Tašči na Tviteru.

Sindikat novinara Turske nazvao je odluku RTÜK cenzurom, i da savet treba da odustane od “zabrane svega što mu se ne sviđa”.

Međunarodna organizacija Reporteri bez granica u svom Svetskom indeksu slobode medija rangira Tursku na 149. od 180 mesta. Organizacija navodi da se u Turskoj “koriste svi mogući načini da se ometa kritika”, uključujući oduzimanje novinarskih propusnica, cenzura na internetu, tužbe i hapšenja.

(Beta-AP, foto: Pixabay)