Skip to main content

Turković: Upućena nota MVP-u Srbije zbog hapšenja Edina Vranja

Jugoslavija 12. sep 2021.
2 min čitanja

Ministrica vanjskih poslova BiH Bisera Turković naložila je danas Ambasadi BiH u Srbiji da odmah reagira i od vlasti u Beogradu dobije zvanične i potpune informacije o statusu Edina Vranja koji je danas uhapšen na GP Uvac pri ulasku u Srbiju.

Nota je Ministarstvu vanjskih poslova Srbije već upućena.

“Ministarstvo i ambasada BiH u Beogradu će se odmah uključiti u slučaj i ponuditi svu moguću pomoć državljaninu BiH. Bosna i Hercegovina je ranije, u više navrata pozivala Srbiju da poštuje sve ranije postignute ugovore koji tretiraju pitanje procesuiranja ratnih zločina”, rekla je Turković.

Podsjetimo, pripadnici MUP-a Republike Srbije uhapsili su bivšeg visokog službenika Federalne uprave policije (FUP) Edina Vranja. On je uhapšen pri ulasku u Srbiju, kod graničnog prijelaza Uvac – Rudo te je u toku njegovo sprovođenje u Beograd.

Vranj je nakon hapšenja medijima kratko kazao da ne zna zbog čega je uhapšen te da ne može vjerovati da se to dogodilo. On je uhapšen zbog navodnih ratnih zločina na području Goražda.

Agencija za istrage i zaštitu (SIPA) 2014. godine je podnijela izvještaj protiv 13 osoba. Prema tadašnjem pisanju Glasa Srpske, prvoosumnjičeni je bio direktor Direkcije za koordinaciju policijskih tijela BiH Himzo Selimović, a drugoosumnjičeni smijenjeni načelnik Sektora policije FUP-a Edin Vranj.

U izvještaju su se sumnjičili za ratne zločine nad Srbima na području Goražda, tačnije u mjestu Strmica i Međeđa.

Na suđenju za zločine počinjene u Goraždu, Edin Vranj je kao drugi svjedok odbrane 2018. godine izjavio da je 1993. godine bio zamjenik načelnika press službe u komandi IBOG-a te da je učestvovao u akciji na Sokolovim stijenama 21. januara 1993. godine.

“To je bio dan akcije za oslobađanje Strmice i Strgačine koju su provodile snage ABiH u Goraždu. Snimao sam te aktivnosti”, kazao je Vranj i dodao da je Zaim Imamović komandovao akcijom.

Edin Vranj je magistar kriminalističkih i doktorant pravnih nauka, koji je kriminalističku i sigurnosnu izobrazbu sticao u Sarajevu, Beogradu i Skoplju.

Punih 30 godina proveo je na različitim operativnim i rukovodećim poslovima u kriminalističkoj policiji i to, manje – više, na svim linijama suzbijanja kriminaliteta.

Šira javnost ga pamti kao načelnika Sektora kriminalističke policije u Federalnoj upravi policije, te kao načelnika Odjela za organizirani i međukantonalni kriminal, čiji su inspektori u to vrijeme postizali zapažene rezultate na hapšenju brojnih i poznatih kriminalaca.

Edin Vranj napustio je Federalnu upravu policije 2016. godine, kada je postao direktor privatne agencije za sigurnost.

(Klix.ba, foto: N1)