Skip to main content

Tuča dve četničke grupe na izložbi u okviru Kaleidoskopa kulture

Građani 07. sep 2021.
2 min čitanja

Na izložbi Avenija mimova, organizovanoj u petak, 03. septembra u Kineskoj četvrti, izbila je tučai zmeđu pripadnika dve četničke grupe – Nju Ejdž Četnici i Eko Četnici, saznaje Autonomija.

Ova izložba i tribina, kako je najavljeno – humanitarnog karaktera, organizovana je u okviru Kalediskopa kulture, projekta finansiranog od strane Evropske prestronice kulture Novi Sad 2022.

Avenija mimova, uz finansijska sredstva dodeljenja od strane Fondacije Novi Sad 2022, zamišljena je kao izložba mimova najpoznatijih „mim“ stranica koje će svoje mimove prodavati na aukciji u humanitarne svrhe. Međutim, između ostalih, među pozvanim učesnicima našli su se i admini stranica “Diler istine” i “Pujo šotka”, inače članovi Nju Ejdz četnika.

Portal VOICE je već pisao o ovoj ekstremno desničarskoj grupi, njihovim akcijama ali i činjenici da su među članovima i Aleksandar Užarević i Daniel Đukić, osnivači „Dnevnjaka“, serijala koji se nekoliko sezona emitovao i na Radio televiziji Vojvodine.

U toku događaja, najpre prema porukama na društvenoj mreži Telegram, a zatim i prema snimcima sa Instagrama, osnivač grupe Eko Četnici Aleksanadar Malešević napadnut je od strane admina stranice Diler istine i Stefana Čolovića, poznatijeg kao Princ Banjice, a obojica se navode kao pripadnici grupe Nju Ejdz četnici.

Iz Fondacije Novi Sad 2022 su potvrdili su za Autonomiju da je došlo do „kraćeg verbalnog i fizičkog sukoba između nekoliko posetilaca”, ali dodaju da je sukob okončan “i pre intervencije obezbeđenja“, a da su „isti posetioci petnestak minuta pre incidentna zamoljeni da napuste prostor Kreativnog distrikta zbog lepljenja nalepnica preko postavki na izložbi o Velikom Limanu“.

Inače, reč je o nalepnicima sa pretećim porukama antifa pokretima, koje nazivaju “soroševcima”, “domaćim izdajnicima” i “stranim plaćenicima.

Prema našim saznanjima, policija je nakon događaja ipak uzimala izjave od pojedinih učesnika incidenta.

Podsećamo, i Nju Ejdz četnici i Eko Četnici su u aprilu ove godine prisustvovali „odavanju počasti žrtvama srbomržnje i separatizma“ na Keju žrtva racije, kao odgovor na protest „Novi Sad protiv fašizma“ koji je organizovan nakon napada na novinara Daška Milinovića.

Iako se incident završio bez većih posledica, a sam događaj prikupio preko 40.000 dinara koji su otišli u humanitarne svrhe, nije jasno kako je moguće da se grupe koje zagovaraju ekstremističke stavove uopšte pojavljuju u okviru porgrama Fondacije koja promoviše Novi Sad kao Evropsku prestonicu kulture.

(Autonomija)