Skip to main content

TS: Poreska uprava krije podatke o naplati poreza frilenserima

Info 03. feb 2021.
< 1 min čitanja

Transparentnost Srbija (TS) saopštila je danas da je podnela žalbu Povereniku za slobodan pristup informacijama i zaštitu podataka o ličnosti zbog odbijanja Poreske uprave da dostavi podatke o broju građana koji imaju obavezu podnošenja poreske prijave za rad na internetu (frilenseri).

„Poreska uprava nastavlja da krije podatke i da, bez osnova, odbija da dostavi informacije od javnog značaja“, navela je TS u saopštenju.

Dodaje se da je „reč o svesnom pokušaju Poreske uprave da onemogući pristup informacijama sa obrazloženjem da je reč o zaštiti podataka jer je TS tražila samo statističke podatke koji se odnose na broj obveznika i kontrola koje je vršila Poreska uprava“.

TS je navela da u ovom slučaju nisu ni traženi podaci za pojedine dužnike, već dokumenta koja sadrže informacije o tome koliko građana podleže obavezi podnošenja poreske prijave sa obračunatim porezom po osnovu zarade ostvarene pružanjem usluga i rada na internetu od 2015. godine do danas, po godinama.

Traženi su, kako se navodi i podaci o zaradama, ostvarenim iz inostarnstva, koliko je kontrola naplate poreza urađeno od 2015. do danas, po godinama, i koliko je pri tome utvrđeno nepravilnosti.

„Poreska uprava je prethodnih godina odbila desetine sličnih zahteva koje je slala TS, ali je potom dostavljala informacije po rešenjima Poverenika za slobodan pristup informacijama i zaštitu podataka o ličnosti“, istakla je TS.

(Beta)