Skip to main content

TS: Ministarstvo da objavi kriterijume za otvaranje biračkih mesta u inostranstvu

Info 12. apr 2022.
< 1 min čitanja

"Na ovogodišnjim izborima glasanje nije organizovano u Australiji, Kini i Južnoafričkoj Republici"

Transparentnost Srbija zatražila je od Ministarstva spoljnih poslova (MSP) da joj dostavi podatke o kriterijumima za otvaranje biračkih mesta u inostranstvu i broju prijavljenih birača za glasanje po državama na nedavno održanim izborima, saopšteno je danas iz te organizacije.

Ta nevladina organizacija je pozvala MSP da objavi kriterijume na osnovu kojih procenjuje u kojim mestima će predložiti otvaranje biračkih mesta u inostranstvu, odnosno da li je jedini kriterijum 100 prijavljenih birača, kao i da li su otvorena biračka mesta u svim mestima gde se prijavilo 100 birača.

“Zakon propisuje da se biračko mesto određuje za glasanje najviše 2500, a najmanje 100 birača, ali se u izuzetnim slučajevima, biračko mesto, uz saglasnost Republičke izborne komisije, može odrediti i za manje od 100 birača, ako bi zbog prostorne udaljenosti ili nepovoljnog geografskog položaja stanovnicima određenog mesta bilo znatno otežano glasanje na drugom biračkom mestu”, navodi se.

Transparentnost je pozvala MSP da objavi podatke o broju prijavljenih birača za glasanja u pojedinim gradovima i državama u inostranstvu, kako bi se obezbedila ravnopravnost svih zainteresovanih birača koji žele da glasaju u inostranstvu.

Na ovogodišnjim izborima glasanje nije organizovano u Australiji, Kini i Južnoafričkoj Republici, iako tamo živi veliki broj srpskih državljana. Da li biračka mesta nisu organizovana zbog nedovoljne zainteresovanosti ili iz nekih drugih razloga, nije poznato i upravo iz tih razloga bi MSP trebalo ove podatke ubuduće da objavljuje kako bi zainteresovani birači u državama u inostranstvu znali razloge zbog kojih možda neće biti u mogućnosti da glasaju”, dodala je Transparentnost.

(Beta)