Skip to main content

Trump optužen zbog zadržavanja povjerljivih dokumenata

Planeta 09. jun 2023.
2 min čitanja

Pored ove optužnice, protiv Trumpa se još vode i istrage u Washingtonu i Atlanti

Bivši američki predsjednik Donald Trump saopštio je da je protiv njega podignuta optužnica za pogrešno rukovanje dokumentima, koje je zadržao nakon što je napustio Bijelu kuću u januaru 2021. godine.

Trump je saopštio i da u sudnici u Miamiju mora da se pojavi narednog utorka. Također je naveo: „Ja sam nevin čovek”.

Ovo je prva federalna optužnica u historiji SAD-a protiv nekog od bivših američkih predsjednika, prenosi Glas Amerike.

Ubrzo po objavi ovih informacija Trump je počeo novu kampanju prikupljanja novca za svoju kandidaturu za predsjedničke izbore 2024. godine.

On je favorit među republikanskim kandidatima za nominaciju. U proteklim danima, Trump i njegovi saradnici pripremali su se za potencijalnu optužnicu, s obzirom da je njegovim advokatima predočeno da je on predmet istrage.

Zavjera za opstrukciju pravde

Ministarstvo pravde nije javno potvrdilo optužnicu, ali su dvije osobe upoznate sa situacijom bez odobrenja da o tome javno govore ,potvrdile su za novinsku agenciju AP da optužnica sadrži sedam tačaka.

The New York Times je objavio da se Trumpu na teret stavlja zavjera za opstrukciju pravde, davanje lažnih izjava, kao i svjesno zadržavanje tajni o nacionalnoj odbrani, kao oblik kršenja Zakona o špijunaži. Njegov advokat potvrdio je ove navode za CNN.

Višemjesečnu istragu je predvodio specijalni tužilac Jack Smith, a fokus je bio na tome da li je Trump prekršio zakon neovlašteno zadržavajući povjerljive dokumente, odnosno, da li je preduzeo korake da izvrši opstrukciju vladnih napora da pronađe ta dokumenta.

U okviru istrage Ministarstva pravde, istražitelji su prije otprilike godinu dana zaplijenili oko 13.000 dokumenata sa Trumpovog imanja Mar-a-Lago, na Floridi, od kojih je 100 nosilo oznaku povjerljivosti. Prije toga, Trumpovi advokati su navodili da su svi takvi dokumenti vraćeni vladi.

Ovaj slučaj predstavlja još jedan pravni izazov za Trumpa, protiv kojeg je nedavno u New Yorku podignuta optužnica po 34 tačke u slučaju pokušaja zataškavanja vanbračne afere za vrijeme kampanje za predsjedničke izbore. Protiv njega se takođe vode istrage u Washingtonu i Atlanti, koje bi mogle da rezultiraju krivičnim optužnicama.

Specijalni tužilac Smith protiv Trumpa vodi istragu o tome da li su on i njegovi saveznici pokušali da ponište pobjedu Joea Bidena na predsjedničkim izborima 2020. godine.

(Al Jazeera, Karikatura: STUPS)