Skip to main content

Tribina Proglas: U Srbiji na sceni ‘spin diktatura’, izađi i glasaj (AUDIO)

Građani 20. nov 2023.
3 min čitanja

"Meni je, pored Beograda, i Novi Sad prestonica jer sam Vojvođanin', poručio je Bodrožić"

Profesorica ustavnog prava Marijana Pajvančić pozvala je večeras žene da iskoriste svoje biračko pravo i da glasaju na predstojećim izborima i da tako odaju i počast svojim bakama koje su se u antifašističkoj borbi u Drugom svetskom ratu izborile za pravo glasa za žene u Jugoslaviji.

„Podsetite se da su naše bake 1942. godine došle u Bosanski Petrovac, peške i u toku rata, borile se protiv fašizma i izborile se za pravo glasa za jugoslovenske žene“, kazala je Marijana Pajvančić na tribini inicijative Proglas u Radničkom domu u Novom Sadu.

„Iz poštovanja prema njima, izađite iz svojih domova, pređite 200 metara do vašeg biračkog mesta i glasajte“, poručila je Marijana Pajvančić.

Predsednik NUNS-a Željko Bodrožić rekao je da mu je drago što govori u Novom Sadu.

„Meni je, pored Beograda, i Novi Sad prestonica jer sam Vojvođanin“, poručio je Bodrožić.

Profesor Fakulteta političkih nauka u Beogradu Filip Ejdus rekao je da je u Srbiji na sceni „spin diktatura“, koja može da skrene u „totalnu autokratiju“.

„Ako to ne sprečimo, probudićemo se u društvu gde se više nećemo moći bratiti na put demokratije. To se desilo sa Putinovom Rusijom“, kazao je Ejdus.

On je pozvao i mlade u Srbiji i građane iz dijaspore da izađu na izbore.

Bivša rektorka Beogradskog univerziteta Ivanka Popović kazala je da svaki glas na izborima za one koji govore o potrebi za boljim statusu obrazivanja predstavlja pametno upotrebljen glas.

„Želimo da napravimo uslove da deca nemaju razloga da idu u inostranstvo“, rekla je ona.

Reditelj Srdan Golubović rekao je da je ideja Proglasa da se bavi promenom sistema a ne vlasti.

„Sistem mora da se menja iz korena jer je nakaradan. To je dugotrajan proces, a za početak je potrebno da uspostavimo ponovo kulturu dijaloga i solidarnost“, kazao je Golubović.

Dodao je da je slučaj sela Bavanište kod Kovina kada su meštani zaštitili svoga komšiju koji je organizovao proteste poljoprivrednika od nasilnika koji su mu automobilima opkolili kuću.

„To je dokaz da mi možemo nešto da uradimo. Ali, ovo nisu istorijski izbori, ovo nije trka na 100 metara, ovo je maraton“, rekao je Golubović.

Glumac i reditelj Dragan Bjelogrlić rekao je da u Srbiji nijedna vlast nije pokušala da uspostavi nezavisno sudstvo.

„Sve su bili partijski dilovi i dogovori, a ne izgradnja institucija“, kazao je Bjelogrlić.

Dodao je da je Proglas potpisalo 124.000 građana i ocenio da treba da ga potpiše 400-500 hiljada, i da svu budu solidarni.

Televizijski voditelj Zoran Kesić rekao je da građanima treba obećati promene „u ovom zverinjaku i mulju“.

„Da se potrudimo da vlast bude smenjiva, a ne da svaki izbori budu smak sveta. Politička uverenja nam nisu ista, ali nas spaja istina, a 17. decembar je vreme za istinu“, poručio je Kesić.

Pozvao je mlade da izađu na izbore i da se sete da je u suštini svake mlade osobe pobuna.

Kesić je rekao da je 1996. godine učestvovao u višemesečnim protestnim šetnjama kada se velika energija osećala među građanima zbog „laži, smrti, bolesti i zatupljivanja“ i dodao da je istu takvu energiju osetio i sada, na građanskim protestima.

Tribina je održana pred prepunom salom Radničkog doma, a ispred sale nekoliko stotina građana pratilo je tribinu preko video bima, jer nisu mogli ući u salu zbog gužve.

(Autonomija, foto: Beta)