Skip to main content

Tribina: Ovacije za studente kojima prete zbog podrške profesoru Gruhonjiću

Izdvajamo 22. мар 2024.
2 min čitanja

"Mi, vaši profesori, ćemo stati ispred njihovog streljačkog stroja i neka pucaju u nas, ali vas neće niko ni pipnuti!"

Studenti nisu “društvo spavača”, postoji kritična masa koja je spremna da svoje nezadovoljstvo iskaže na ulici i na sve moguće načine i da pokažemo da se ne plašimo, rečeno je na tribini “Čuje li se glas studenata na fakultetima?”.

Student Filozofskog fakulteta u Novom Sadu Vladimir Huba Aradi rekao je da je Studentski parlament na tom fakultetu “jednopartijski”.

Studentkinja Fakulteta političkih nauka u Beogradu Milica Kostin kazala je da želi da nastavi da ćživi u društvu koje će biti bolje.

“Na tome treba neprestano raditi, samo treba duboko tražiti i kopati”, kazala je Milica Kostin.

Studenti su se požalili da studentski parlamenti njihovih fakulteta ne rade svoj posao, ne predstavljaju studente, finansijski netransparentno posluju, onemogućavaju studentsko organizovanje i po potrebi rade na propagandi vladajuće Srpske napredne stranke.

Profesorica Jelena Kleut sa Odseka za medijske studije Filozofskog fakulteta u Novom Sadu rekla je da su pred akademskom zajednicom dva izbora: “ili ćemo da se borimo ili ćemo da se predamo”.

“Sedeli smo kao kuvane žabe, ćutali smo, sačekali smo da nam se ovo desi. Odćutali smo svašta i ovo su posledice. Režim je prepoznao da pretnja leži u studentima, a ne u nama malobrojnima sa univerziteta koji smo spremni da dignemo glas”, kazala je Jelena Kleut.

Ona je studentima poručila da ne treba imati nikakvu iluziju o tome da će otpor u prvo vreme biti masovan, ali je dodala da ovakve grupe studenata koji se ne plaše mmogu da razveju strah i kod ostalih.

Studentsku tribinu moderirao je profesor FPN-a Filip Ejdus u Omladinskom centru CK13.

Gruhonjić i profesori sa studentima posle tribine

Studenti su kazali da dobijaju veliku količinu pretećih i uvredljivih poruka, nakon što su masovno, imenom i prezimenom podržali svoga profesora Dinka Gruhonjića, koji je već danima na meti pretnji smrću i teških šovinističkih uvreda, a juče su mu nepoznati počinioci na ulaz uzgradu u kojoj živi napisali i grafit u kojem mu prete smrću.

Gruhonjić se obratio studentima na tribini i rekao da nema reči kojima može da izrazi zahvalnost zbog podrške koju su mu pružili.

“Bio sam na pragu da me slome. Onda ste me pozvali vi. Jedva sam izdržao da ne zaplačem, koliko ste me ganuli i koliko sam bio srećan. Vi ste me podigli. Mi, vaši profesori, ćemo stati ispred njihovog streljačkog stroja i neka pucaju u nas, ali vas neće niko ni pipnuti! Hvala vam beskrajno!”, poručio je Gruhonjić.

I on i studenti koji su ga podržali su dobili ovacije u prepunoj sali, a pojedini studenti su plakali.

Profesori i asistenti sa Odseka za medijske studije Filozofskog fakulteta u Novom Sadu podržali su u saopštenju i Gruhonjića i studente koji su izloženi pretnjama i uvredama i pozvali nadležne organe da što pre pronađu počinioce.

(Autonomija)