Skip to main content

Tribina o identitetu Vojvodine

Info 14. дец 2007.
2 min čitanja

Savetnik predsednika Skupštine Vojvodine Branislav Pomoriški ocenio je večeras da je Srbija jedna od najcentralizovanijih država u Evropi. Pomoriški je na tribini „Vojvodina ili priča o novcu“ u Radio kafeu radija „021“ u Novom Sadu rekao da se u finansijskom smislu dve trećine Srbije nalazi u Beogradu. Prema njegovim rečima, krajnje je vreme da se shvati da autonomija Vojvodine ne samo da je korisna za samu pokrajinu već i za državu u celini. On je kritikovao novi Ustav Srbije i ocenio da će uskoro morati da se donese novi ustav koji će Vojvodini garantovati zakonodavnu, izvršnu i sudsku vlast.
Potpredsednica G17 plus Ivana Dulić Marković ocenila je da Vojvođani sami moraju da definišu svoj identitet. Prema njenim rečima, Beograd neće pomoći Vojvodini, ako ona sama ne zna šta da traži.
Direktor Fonda za razvoj Vojvodine Mihajlo Brkić ocenio je da novi Ustav Srbije nije loš jer prvi put u istoriji kao ustavnu kategoriju definiše i svojinu Autonomne Pokrajine Vojvodine. „Definicija svojine u ustavu je dobar početak da se krene od nečega“, rekao je Brkić.
Predsednik vojvođanske vlade od 1986. do 1989. godine Jon Srbovan rekao je da je Vojvodina u vreme autonomije od 1974. do 1989. „napravila najbolje privredne rezultate u svojoj istoriji“. On je ocenio da je „centralizacija jedan od najvećih problema Srbije“ i založio se takođe za promenu ustava po kome bi Vojvodina „dobila zakonodavnu, sudsku i izvršnu vlast“.
Novinar Dimitrije Boarov ocenio je da je „autonomistički pokret u Vojvodini veoma žilav i da nije za potcenjivanje“. Prema njegovim rečima, Vojvodina mora da bude vlasnik privredne infrastrukture na svojoj teritorijii i ne treba da sanja o ekonomskoj politici na nivou Vojvodine nego na nivou Evropske unije.
Tribinu je obeležilo nekoliko incidenata, kada je nekoliko alkoholisanih osoba uz nacionalističke parole pokušalo da prekine održavanje skupa, ali su ih vrlo brzo odstranila pripadnici policije. Na početku tribine iz publike su upućene uvrede i psovke na račun Ivane Dulić Marković zbog njenog angažmana kada je bila ministarka poljoprivrede Srbije. Dulić Marković je potom želela da napusti tribinu, ali je na molbu organizatora ostala do kraja.
Večerašnja tribina održana je u okviru projekta Nezavisnog društva novinara Vojvodine „Vojvodina – kriza identiteta ili identitet krize“.