Skip to main content

Tribina NDNV u Zrenjaninu: Izvan zakona

Autonomija 24. nov 2021.
< 1 min čitanja

Nezavisno društvo novinara Vojvodine (NDNV) organizuje tribinu “Izvan zakona”, u četvrtak, 25. novembra 2021, u 18.00 časova u Zrenjaninu, posvećenu saučesništvu države u izrabljivanju vijetnamskih radnika na gradilištu kineske fabrike “Linglong” u Zrenjaninu i borbi novinara i aktivista zahvaljujući kojima je istina o postojanju radnog logora došla do javnosti, uprkos pretnjama i preprekama sa kojima su se suočavali.

Tribina će se održati u prostorijama Zrenjaninskog socijalnog foruma, Ulica dr Jovana Cvijića 8.

Učesnici debate biće Aleksandar Matković, istraživač Instituta ekonomskih nauka, Tara Rukeci, aktivistkinja Zrenjaniskog socijalnog foruma i Ivana Gordić, novinarka VOICE-a. Moderator će biti novinar Darko Šper.

“Kada je novinarka Vojvođanskog istraživačko-analitičkog centra (VOICE) Ivana Gordić ušla među barake pored gradilišta tamo je zatekla nesrećne strane radnike u nehumanim uslovima, kojima su poslodavci oduzeli i pasoše, ali i ljudsko dostojanstvo. Institucije su ćutale. Reagovale su tek priterane u ćošak nakon medijskog pritiska i solidarnosti koju su sa vijetnamskih radnicima iskazali civilni aktivisti. No, ta reakcija, sasvim izvesno, ne uključuje bilo kakve posledice za odgovorne”, navodi se u najavi tribine.

Dodaje se da se sa posledicima, međutim, suočavaju oni koji su istinu otkrili i javno ukazivali na beskrupulozno kršenje ljudskih prava, pa i potencijalnu trgovinu ljudima, ali i na zaštitničku ulogu države prema onima koji su radni logor vodili.

“Da li je država u dosluhu sa organizatorima radnog logora? Ko štiti radna prava i ljude koji imaju ropski tretman, ako zakoni ne obavezuju moćne investitore bliske vlasti, a ni same predstavnike vlasti? Zašto je važna solidarnost? Da li su je građani Srbije u ovom slučaju pokazali? Da li je zrenjaninski logor zapravo simbolična slika našeg društva?“, pitanja su o kojima će se diskutovati na tribini.

Tribina će se biti uživo emitovana i na Fejsbuk stranici Nezavisnog društva novinara Vojvodine.

(Autonomija)