Skip to main content

Tribina NDNV: Beznadežna postizborna kombinatorika

Autonomija 28. мај 2008.
2 min čitanja

subotica.jpgBudućnost Srbije uoči formiranja nove vlade je veoma neizvesna, bez obzira koja opcija bude formirala vladu, jedan je od zaključaka koji su se mogli čuti na tribini o postizbornoj Srbiji i Vojvodini, koju je juče u Subotici organizovalo Nezavisno društvo novinara Vojvodine. Srbijanka Turajlić, profesor Beogradskog univerziteta, napomenula je da su  dosadašnje demokratske vlade uradile veoma malo, a da je glavna strategija koja bi zemlju mogla izvući iz krize strategija obrazovanja. „Ako hoćemo da opstanemo u XXI veku, moramo stvoriti društvo znanja, jer inače nećemo imati šanse da preživimo u Evropi“, kaže dr Turajlić. Evropa je shvatila da je znanje jedina neiscrpna sirovina koju poseduje, a do 2010. godine u njoj će se za 60 odsto radnih mesta zahtevati čak visoko obrazovanje, što Srbija mora imati na umu. 
Dr Milenko Perović, profesor Novosadskog univerziteta, kaže da je ova konfuzija nastala oko formiranja nove vlade u stvari „greška u računanju stranke koja je pre brojanja glasova objavila svoju pobedu“. Po njegovoj oceni, kakvu god vladu da dobijemo, mi ćemo se i dalje teturati kroz prostor i vreme. „Bilo bi pravo ontološko čudo da se posle 20 godina lutanja, preko noći sve dovede u normalnu situaciju“, smatra  dr Perović. On kaže da ni nadmoćna pobeda proervopskih snaga nije mnogo obećavajuća za Vojvodinu, jer je reč o političkim snagama koje  se sve vreme postavljaju licemerno prema Vojvodini, što se najbolje moglo videti na slučaju usvajanja ustava u kojem je ova pokrajina ponižena više nego za vreme Miloševića. „Govori se da je Vojvodina motor razvoja Srbije, ali taj motor ne može dobro raditi ako u njega od sto odsto goriva sipate samo sedam odsto, koliko predviđa taj ustav“, kaže dr Perović.
Dr Mirko Đorđević, sociolog, navodi da će zbog duboke polarizovanosti srbijanskog društva bilo kakva vlada da se formira ona teško opstajati. „Ukoliko se formira proevropska, imaće podršku iz Evrope, ali otpor u samoj zemlji, i obrnuto. Ta se raspolućenost svakako neće brzo prevazići. Međutim, iako deluje dosta beznadežno, obrti su mogući, jer ima naznaka da su neki procesi počeli, i oni se ipak ne mogu zaustaviti“, kazao je dr Đorđević, ocenivši kao napoštenu kombinatoriku kojom su se svi gubitnici na izborima udružili i pobedili stvarne pobednike

(Danas)