Skip to main content

Tribina: Jogurt revolucija nije bila spontano događanje naroda, ona je organizovana iz Beograda

Izdvajamo 27. apr 2022.
2 min čitanja

Profesor Filozofskog fakulteta u Mariboru Sergej Flere izjavio je večeras u Novom Sadu da je antibirokratska revolucija iz leta i rane jeseni 1988. godine, kojom je srušena autonomija Vojvodine, bila organizovana iz Beograda, od strane vlasti Slobodana Miloševića.

“Ti mitinzi, poznati kao ‘događanje naroda’, nisu bili spontani i za to postoje brojni dokazi. Oni istraživači koji to prikazuju kao ‘spontane’ događaje, nisu dobronamerni i zanemaruju činjenice”, rekao je Sergej Flere na na tribini “Vruće vojvođansko leto 1988.” u Nezavisnom društvu novinara Vojvodine (NDNV).

Prema njegovim rečima, u to vreme bila je organizovana i medijska hajka protiv vojvođanskog rukovodstva.

“Na primer, u ‘Politikinoj’ rubrici ‘Odjeci i reagovanja’, koja je obilovala navodnim pismima čitalaca, koja su u stvari bila fabrikovana u samoj ‘Politici’”, kazao je Flere.

Nekadašnji predsednik Izvršnog veća Vojvodine Živan Marelj rekao je da to nije bila ni antibirokratska ni revolucija, već smišljeno, organizovano i režirano rušenje vlasti u Vojvodini, i to metodom puča.

“Pučistički mehanizam je napravljen prethodno na Osmoj sednici (Centralnog komiteta Saveza komunista Srbije, septembra 1987. godine) kada je Slobodan Milošević na pučistički način srušio Ivana Stambolića. I kasnija ‘događanja naroda’ u Vojvodini bila su pučistička”, kazao je Marelj.

On je naveo i da je kasniji lider Srpske radikalne stranke Vojislav Šešelj takođe bio među učesnicima prvih mitinga u Novom Sadu, što je manje poznato javnosti.

“Šešelj je projekat koji je napravljen u laboratoriji vojne obaveštajne službe”, kazao je Marelj.

Aleksandar Miletić sa Instituta za noviju istoriju Srbije iz Beograda rekao je da je tokom prevrata postojao jedan centar iz kojeg je čitava aktivnost započela, ali je istovremeno postojala i interakcija između organizatora i dela građana.

Prema njegovim rečima, ostale jugoslovenske republike nisu podržale vojvođansko rukovodstvo.

Učesnici tribine su ocenili da je antibirokratska revolucija iz 1988. godine imala sva obeležja savremenog populizma, koji danas postoji pre svega u istočnoj i srednjoj Evropi, a povremeno i na zapadu pa i u SAD.

“Nije prvi put da smo avangarda u tom negativnom smislu”, rekao je Aleksandar Miletić.

Tribinu su organizovali NDNV i Vojvođanski klub.

(Autonomija)