Skip to main content

Tribina Antifašističke koalicije: Srbija je četnička država 

Građani 09. nov 2018.
4 min čitanja

Sociolog Đokica Jovanović iz Udruženog pokreta slobodnih stanara (UPSS) iz Niša ocenio je da su postojeće neofašističke organizacije samo vrh ledenog brega, jer je problem fašizacije društva mnogo dublji, pošto je „Srbija četnička država“.

„Mi živimo u četničkoj državi, i zato nam je sve ovo normalnost. Ako želimo antifašizam, moramo od početka , a to znači da salonski levičari nisu naši sagovornici, već da idemo stalno na ulicu i među ljude, da se sukobimo na teži način“, rekao je on danas na tribini „Gde živi ekstremizam“ u Beogradu, koju je povodom Dana borbe protiv fašizma i antisemitizma organizovala Antifašistička koalicija u okviru projekta „Jačanje ekstremizma i građanski otpor – Srbija 2018“.

Prema njegovim rečima, za bujanje fašizma i naci-šovinizma odgovorna je i ranija komunistička nomenklatura od trenutka kada se konstituisala po etničkom, umesto po klasnom principu.

Fašizam je nacionalizam. I situacija je kod nas besperspektivna, što se bliže budućnosti tiče“, ocenio je on.

Jovanović je istakao da se pažnja javnosti usmerava samo na Beograd i Novi Sad, ali da je sitacija u unutrašnjosti Srbije mnogo teža, jer se tamo, kako je naveo, „već u školama regrtuju mali četnici“.

Politikolog i predsednik Saveza antifašista Vojvodine (SAV) Duško Radosavljević izjavio je da je fašizam samo vojnički poražen 1945. godine, ali da „nije nestao iz nekih glava i sa ovih prostora“.

„Mi smo se organizovali u Savezu antifašista Vojvodine, jer smo deo one Srbije koja se ne miri sa zločinima, bilo iz prošlosti, bilo sa onima koji bi se mogli desiti u budućnosti“, rekao je on.

Radosavljević je kazao da se od 1990. godine do danas u Srbiji u kontinuitetu „pljuje“ na antifašističku tradiciju, te da je i obrazovni sistem „tako napravljen da mi više ne znamo šta je normalno“.

„Pa je, onda, normalno da neko dobije batine jer priča albanski ili mađarski na ulici. Imamo 28 godina dominaciju mržnje prema drugačijima„, istakao je on, dodavši da je fašizam i to kad se ne dozvoli sindikalno organizovanje u fabrikama.

Radosavljević je upozorio da u Srbiji danas postoje „organizovane bande koje nemilice pljačkaju državu“, te da su ekstremističke organizacije samo „njihovi jurišni odredi“.

„To su udarne pesnice režima, zato se osnivaju i zato se finansiraju“, ocenio je, poručivši da je otpor fašizaciji društva neophodan.

„Moramo ponovo na trgove, moramo demonstrirati i biti slobodni građani u slobodnoj državi“, rekao je Radosavljević.

Predsednik Nezavisnog društva novinara Vojvodine (NDNV) Nedim Sejdinović upozorio je da Srbija ima tendenciju da postane pustinja u svakom pogledu, jer ljudi masovno odlaze.

„Čini mi se da smo svi mi na neki način odustali od ove zemlje, kako oni što odlaze, tako i oni što ostaju ovde ali u svojim azilima. A Srbijom vladaju ekstremni desničari i brojni su elementi fašizma ove vlasti, što je još uočljivije na lokalnom nivou. Samo tokom poslednjih dana desilo se: prodaja Kopernikusa, što je par ekselans pljačka sa elementima gušenja slobode medija, imamo nasilje na dnevnom nivou, prozivke po Skupštini, na Sajmu knjiga centralno mesto zauzima ratni zločinac Vojislav Šešelj sa kojim se deca slikaju…“, naveo je on.

Sejdinović je ukazao da su ekstremističke i neofašističke organizacije u Srbiji brojne, i da imaju brojne sajtove na kojima se oglašavaju, „što košta i što neko plaća“. Dodao je da je zanimljivo i to što se sa samo nekoliko klikova sa takvih portala stigne na druge sajtove sličnih ruskih organizacija ali i našeg Ministarstva odbrane.

„Te organizacije predstavljaju infrastrukturnu kariku u osvajanju vlasti onih koji su neprijatelji sloboda. Tako je bilo u kampanji za Bregzit, u kampanji Donalda Trampa, jačanju desnice u Nemačkoj. Takođe, jedna su od poluga vlasti Putina, Orbana, Erdogana, ali su i vrlo važna poluga vlasti u Srbiji. Organizacija koju vodi Miša Vacić, više se nego evidentno koristi u borbi protiv političkih protivnika“, istakao je Sejdinović.

Dodao je da NDNV gotovo svakodnevno mora da reaguje na pretnje koje dobija od takvih grupacija, te da je poražavajuće što ti napadi nikad ne budu sankcionisani.

Građanski aktivista Marko Stričević, koji je i član hora „Naša pjesma“ poručio je da se neofašizmu treba organizovano suprotstaviti, kroz organizacije civilnog društva.

Ekstremna desnica je jedna od poluga vlasti u Srbiji. Otpori postoje, ali mi živimo u društvu koje ne zna da se tome organizovano suprotstavi“, kazao je on.

Na tribini održanoj u UK Praobrod nastupio je i hor „Naša pjesma“ koji izvodi antifašistički repertoar.

Predstavljeni su i radovi „Gde živi ekstremizam“ i „Kako se crta ekstremizam“ Nataše Ivaneže i Dejana Bagarića koji su istraživali ekstremističke i desničarske organizacije u Novom Sadu i Srbiji, njihovo delovanje i rasprostranjenost.

U Srbiji su danas aktivne najmanje 23 desničasrke organizacije koje zagovaraju nacionalnu i versku mržnju, pokazalo je istraživanje na osnovu kojeg je urađena mapa “Gde živi ekstremizam”, na kojoj su navedena sedišta ili mesta okupljanja fašističkih i ekstremističkih grupa. Neke od tih organizacija aktivne su već godinama poput Srpskog narodnog pokreta 1389, Otačastvenog pokreta Obraz ili Nacionalnog srpskog fronta, koji je naslednik zabranjenog Nacionalnog stroja. Neke od novijih organizacija povezane su Mišom Vacićem i vladajućom koalicijom, neke promovišu Dimitrija Ljotića i Milana Nedića, a neke deluju pod maskom humanitarnih organizacija.

Rad “Kako se crta ekstremizam” donosi seriju fotografija sa grafitima iz Novog Sada koji promovišu fašističke simbole, a koji su preplavili fasade u raznim delovima grada. To su najčešće tradicionalni fašistički simboli svastike, ali i poruke mržnje te veličanja ratnih zločinaca.

Pre tribine ispred UK Parobrod organizovana je i javna akcija na kojoj su aktivisti Antifašističke koalicije – građanima delili brošure „Heroine i heroji antifašizma“, u kojima se podseća na neke od učesnika Narodnooslobodilačke borbe.

Vojvođanske nevladine organizacije okupljene u Antifašističku koaliciju organizovale su ranije javne akcije i tribine u Novom Sadu i Kikindi, posvećene ukazivanju na sve učestalije pojave fašizacije društva i očuvanju antifašističkih vrednosti i principa na kojima su izgrađene moderne evropske države.

Projekat “Mapiranje ekstremizma i građanski otpor – Srbija 2018” sprovode Centar za podršku ženama i vojvođanska Antifašistička koalicija, uz finansijsku podršku Fondacije za otvoreno društvo Srbija.

Vojvođanska antifašistička koalicija 9. maja ove godine objavila je i Proglas o otporu fašizaciji društva, kojim se poziva na stvaranje društvene snage koja će promovisati vrednosti antifašizma, te pružati otpor političkim i društvenim procesima zasnovanim na totalitarizmu, autoritarizmu, kultu ličnosti, represiji, širenju straha i nasilja.

(Autonomija)