Skip to main content

“Tri zime” ponovo u Novom Sadu

Vojvodina 28. окт 2023.
2 min čitanja

"Svaku noć čujem glas, koji zove, dođi, sreća čeka nas…"

„Tri zime“, jedna od najboljih predstava ikad izvedenih na novosadskim scenama, jamačno u rangu legendarne “Neoplante” Novosadskog pozorišta/Ujvideki Szinhaz “ili “Broda za lutke” SNP-a, ponovo se ovog oktobra igra u Novom Sadu.

Gledaćemo je 29. oktobra, na sceni “Pera Dobrinović” Srpskog narodnog pozorišta, od 19.30 sati.

Predstava, nastala u produkciji akademskog pozorišta “Promena”, kao diplomski rad – tada – studenata glume u klasi Jasne Đuričić, istinsko je umetničko delo. Inspirisana je istoimenim, genijalnim tekstom savremene hrvatske dramatičarke Tene Štivičić koji je svoju praizvedbu imao u Hrvatskom narodnom kazalištu. Gledali smo i tu predstavu, pre izvesnog broja godina, na jednom Sterijinom pozorju i slobodno se može reći da, iako je i ona bila uistinu izuzetna, novosadsko scensko čitanje “Tri zime” nadjačalo ju je svojom furioznošću, strašću i žestinom.

Višestruko nagrađivana Štivičićkina drama govori o nekoliko generacija žena jedne (hrvatske) porodice u tri ključna trenutka (hrvatske) istorije: na kraju Drugog svetskog rata, devedesetih – uoči raspada Jugoslavije i trenutka pre ulaska (Hrvatske) u EU. Kroz ove istorijske tačke, kroz koje se prelama istorija običnih ljudi na eksjugoslovenskom prostoru, prikazuje se geneza emancipacije žena, slom građanskog društva i prodor primitivnog mentaliteta na celokupnu pozornicu regionalne geografije.

Glumci novosadske “Tri zime” maestralno izvode ovaj tekst, odajući mu poštovanje, iščitavajući tačno njegov jezik, sve njegove tišine i krajnje visoke – etične – tonove. Stoga i ne čudi što je ovo jedna od retkih predstava na našim scenama koja svojim učinkom vodi do istinske katarze, iste one, koja uz solidarnost i dobročinstvo, sve više, i kao reč, i kao delo, nestaje iz našeg života.

Glumačka podela se u ovoj predstavi, od svoje premijere marta 2018. godine, zbog glumačkih obaveza, unekoliko menjala, a 29. oktobra na sceni gledamo: Isidoru Vlček, Nikolu Kneževića, Vanju Kovačević, Kseniju Mitrović, Sunčicu Milanović, Anu Rudakijević, Stašu Blečić, Stefana Beronju, Andrijanu Đorđević, Aljošu Đidića, Acu Lazina, Miloša Lučića i Srđana Knera/Aleksandra Sarapu.

O narednim izvođenjima ove predstave revnosno će izvestiti Fejsbuk stranica Pozorišta “Promena”.

Snežana Miletić (Autonomija)