Skip to main content

Trgovina između EU i Britanije opala za četvrtinu posle Bregzita

Planeta 26. maj 2021.
2 min čitanja

Trgovinska razmena između Evropske unije i Velike Britanije opala je za gotovo četvrtinu u prva tri meseca posle Bregzita, prema podacima britanske Kancelarije za nacionalnu statistiku.

Najveć pad je zabeležen u trgovini s Irskom i Nemačkom.

Izvoz u Irsku je opao za 47,3% između decembra i januara, s najvećim padom izvoza hemikalija, životinja i u prehrambenom sektoru. Prema sporazumu o Bregzitu, uvedene su carinske provere na svu robu koja u Irsku ulazi iz Velike Britanije.

Uvoz iz Nemačke, najvećeg trgovinskog partnera Velike Britanije među članicama EU, opao je za 30,5%, odnosno 1,7 milijardi funti u istom periodu.

Prema sporazumu Brisela i Londona o trgovini i saradnji, koji je stupio na snagu 1. jaunara, razmena roba između dve strane se odvija bez carina i kvota posle izlaska Britanije iz EU.

EU je, međutim, 1. janaura uvela granične provere izvoza iz Velike Britanije, dok je London odlučio da postepeno uvodi recipročne mere do oktobra.

Britanska statistička kancelarija je u saopštenju 25. maja navela da su podaci poređeni sa istim tromesečjem 2018. jer je to najnoviji period sa relativno stabilnom trgovinom.

Takođe je navedeno da je bilo teško potpuno razdvojiti uticaje koji su pandemija korona virusa i izlazak iz EU imali na britansku i međunarodnu trgovinu.

Britanski ministri su smanjenje trgovinske razmene delom pripisali uticaju pandemije i pravljenju zaliha britanskih preduzeća u EU uoči kraja prelaznog perioda.

U prvom tromesečju 2021. godine ukupna robna razmena sa zemljama EU smanjena je za 23,1%, a sa državama izvan Unije za 0,8% u odnosu na prvi kvartal 2018. godine.

Najveći pad trgovine je zabeležen u januaru, kada je izvoz iz Velike Britanije u EU smanjen za 40,7% u odnosu na decembar. Od tada je trgovina izgleda počela da se oporavlja.

U martu je trgovinska razmena sa EU porasla za 1,8 milijardi funti u odnosu na februar.

Ipak, preduzeća iz više sektora su imali poteškoće i kašnjenja zbog novih provera i birokratskih procedura.

(EURACTIV.com)