Skip to main content

Trampova organizacija kažnjena zbog poreske utaje

Planeta 13. jan 2023.
< 1 min čitanja

Porota uočila "kulturu poreske utaje"

Kompanija bivšeg američkog predsednika Donalda Trampa kažnjena je danas u Njujorku sa 1,6 miliona dolara, zbog dugogodišnje prakse utaje poreza, i to je za sada jedina krivična presuda u vezi sa Trampom.

Kako piše Si-En-EN (CNN), Trampova organizacija koja obuhvata dva entiteta, osuđena je po 17 tačaka optužnice, uključujući poresku utaju i falsifikovanje poslovne dokumentacije.

Po njujorškom zakonu, najveća kazna koju jedna kompanija može platiti je 1,6 miliona dolara, što znači da je Trampova organizacija dobila da plati maksimalan iznos, ali njega će ona lako moći da plati, ocenjuje CNN.

Kompanija nije u opasnosti da bude ugašena, jer takav jedan mehanizam ne postoji, i nijedan pojedinac ne može otići u zatvor na osnovu presude kakva je doneta, ali presuda za krivično delo imaće uticaja na reputaciju Trampove organizacije, njenu sposobnost da posluje, dobija zajmove i zaključuje poslove.

Tramp i njegova porodica nisu optuženi u konkretnom slučaju, ali su bivšeg predsednika SAD tužioci više puta pominjali na suđenju, povodom njegovih veza sa pružanjem neoporezovanih koristi određenim izvršnim direktorima kao što su boravak u apartmanima koje je finansirala Trampova kompanija, davanje automobila na lizing i pokrivanje ličnih troškova.

Prema rečima jednog tužioca, Tramp je „otvoreno odobravao“ poreske utaje.

Jedan od porotnika na suđenju rekao je CNN-u da je porota uočila „kulturu poreske utaje“ u Trampovoj organizaciji.

Dugogodišnji finansijski direktor Trampove organizacije Alan Vajselberg ove sedmice je osuđen na pet meseci zatvora na osnovu sporazuma koji je sklopio sa tužiocima.

On je priznao krivicu po 15 tačaka optužnice koje se odnose na šemu poreske utaje, i pristao je da svedoči protiv kompanije na suđenju.

(Beta, foto: Pixabay)