Skip to main content

Tot: Da Šodroš ne ostane samo uspomena

Info 07. nov 2020.
2 min čitanja

Izložba akvarela novinara i slikara Lasla Tota održana je danas u Novom Sadu u okviru građanske inicijative protiv projekta “Novi Sad na vodi”, pod sloganom „Novi Sad na vodi? Vidi, Gari, ne može!“

Sin novinara Laslo Tot rekao je da izložene slike ne treba da ostanu samo slike za desetak godina, odnosno da uspomene na Šodroš koje je stvarao ne ostanu samo uspomene „u zgradama koje planiraju da sagrade“.

„Smatram da ni on ne bi bio sretan zbog toga i zato moramo uraditi sve što je u našoj moći da njegove slike ne postanu jedino sećanje na Šodros okačene na nekim zidovima ili u folderima kompjutera“, kazo je on.

Poručio je i da građani ne treba da nekom predaju taj deo prirode.

Izložba je održana na otvorenom, na Dunavcu, u zajedničkoj organizaciji Novog Optimizma i Zelene mreže Vojvodine.

Poznati novosadski novinar Laslo Tot rođen je u Beogradu 1936. godine, a Filozofski fakultet je završio u NovomSadu. Nakon završenog fakulteta i magistarskih studija, prvo je radio u fabričkoj štampi, a zatim je prešao na TV Novi Sad kao spoljno-politički novinar.

Izveštavao je o sukobima Izraela i Palestine, izveštavao je iz Bejruta, radio je više intervjua sa Jaserom Arafatom i liderima sa Bliskog istoka. Čuven je po izveštavanju iz Bukurešta i Temišvara u vreme revolucije u Rumuniji. Autor je nekoliko filmova o stradanju Srba i Mađara u Drugom svetskom ratu i posle.

Slikanjem akvarela se bavio iz hobija. Najviše ih je naslikao za vreme rata devedesetih godina upravo na Šodrošu i Dunavcu.

(Autonomija)