Skip to main content

Tomislav Tomašević prvi predstavnik Zagreba na komemoraciji ubijenoj porodici Zec

Jugoslavija 07. dec 2021.
3 min čitanja

Gradonačelnik Zagreba Tomislav Tomašević najavio je da će večeras učestvovati na komemoraciji članovima porodice Zec, srpske nacionalnosti, koje su pre 30 godina ubili pripadnici specijalnih policijskih jedinica, takozvani merčepovci.

„Od tog zločina prošlo je 30 godina i bilo je krajnje vreme da neko u ime Zagreba oda počast žrtvama. Tragedija je da niko to nije napravio“, rekao je Tomašević na konferenciji za novinare.

On je naveo da je to „gest pijeteta prema žrtvama i zalog za budućnost Zagreba, gde niko neće biti diskriminisan po nacionalnoj osnovi, a kamoli da bude izvršen zločin zbog toga“.

Upitan o inicijativi Socijaldemokratske partije (SDP) Hrvatske da zagrebački trg ili ulica budu nazvani po 12-godišnjoj Aleksandri Zec, koja je 1991. ubijena sa ocem i majkom, Tomašević je rekao da će sa tom strankom i drugim partnerima u gradu razgovarati o mogućim načinima komemoracije „jedne od najsramnijih epizoda u istoriji grada“.

Komemoraciju na lokalitetu bivšeg planinarskog doma Adolfovac na Sljemenu, gde su u noći sa 7. na 8. decembar 1991. ubijeni Aleksandra i njena majka Marija Zec, organizuju Antifašistička liga Hrvatske i Srpsko narodno veće (SNV). Uz Tomaševića, prisustvovaće i potpredsednik Vlade Hrvatske iz reda srpske manjine Boris Milošević i predsednik SNV Milorad Pupovac.

SNV je naveo da je reč o jednom od najsramotnijih poglavlja novije hrvatske istorije. Počinioci su bili pripadnici specijalnih policijskih jedinica koji su oslobođeni zbog proceduralnih grešaka tokom istrage, odnosno priznanja zločina bez prisustva advokata.

„Institucije Hrvatske su ih zaštitile i time poslale zastrašujuću poruku građanima Hrvatske i prouzrokovale sramotu za Hrvatsku i Grad Zagreb, sramotu koja će se još dugo pamtiti“, navodi SNV.

SNV podseća da isplata preživelim članovima porodice Zec, deci Dušanu i Gordani, 2004. godine, ostaje jedini čin podrške preživelima koju je dala država.

U saopštenju se navodi i da, uprkos građanskim inicijativama i pozorišnoj predstavi Olivera Frljića o tom zločinu, ni danas nema spomenika na mestima pogubljenja na Trešnjevci i na Sljemenu.

Takozvani merčepovci, pripadnici policijske jedinice pod komandom Tomislava Merčepa, upali su u noći 7. decembra 1991. godine u kuću imućne zagrebačke porodice Zec u kvartu Trešnjevka. Oca Mihajla ubili su u dvorištu, dok su njegovu suprugu Mariju i ćerku Aleksandru odvezli na Sljeme, gde su im pucali u potiljak i bacili ih u jamu za smeće.

SNV navodi da je „hapšenje oca porodice Zec, Mihajla, sasvim brzo postalo javna likvidacija, a potom i otmica dve svedokinje ubistva, njegove supruge Marije Zec i njihove 12-godišnje ćerke Aleksandre, probuđene tim nasiljem iz prvog sna“.

„Zločinačka petorka, u sastavu Munib Suljić, Siniša Rimac, Igor Mikola, Nebojša Hodak i Snježana Živanović, u narednim satima je majku i kćer kombijem odvela do planinarskog doma Adolfovac na Sljemenu, gde su kao rezervni pripadnici MUP-a bili stacionirani, i potom obe likvidirala“, podseća SNV.

U saopštenju se dodaje da je jedan od ubica, Siniša Rimac, postao telohranitelj ministra odbrane Gojka Šuška i da je 30. maja 1995. primio orden Nikole Šubića Zrinskog, visoko priznanje za junački čin u ratu koji mu je dodelio tadašnji predsednik Hrvatske Franjo Tuđman.

Aleksandra, Marija i Mihajlo sahranjeni su u Gornjoj Dragotinji, kod Prijedora, rodnom mestu Mihajla Zeca.

Ratni pomoćnik ministra unutrašnjih poslova Hrvatske Tomislav Merčep pravosnažno je osuđen 2017. na sedam godina zatvora, jer kao komandant policijske jedinice nije sprečio zločine nad srpskim civilima na području Pakračke Poljane, Zagreba i Kutine.

Merčep je uhapšen krajem 2010. godine, a suđenje je počelo dve godine kasnije. Optužnica ga je prvobitno teretila da je naredio zločine, ali je kasnije taj deo ublažen, pa mu se u nastavku postupka sudilo zbog optužbi da pripadnike jedinice nije sprečio u zločinima. Optužnicom je bilo obuhvaćeno i ubistvo porodice Zec.

Merčep je umro krajem prošle godine, a odslužio je tri četvrtine zatvorske kazne.

(Beta, foto: N1)