Skip to main content

Tomašević: Zagreb će na Sljemenu podići spomen-ploču obitelji Zec

Jugoslavija 07. dec 2022.
2 min čitanja

Gradonačelnik Tomislav Tomašević rekao je povodom 31. obljetnice ubojstva obitelji Zec da će Grad Zagreb na mjestu ubojstva majke Marije i kćeri Aleksandre, kod Adolfovca na Sljemenu, postaviti spomen-ploču kao podsjećanje na počinjeni zločin.

„Iako su poznata imena tadašnjih pripadnika MUP-a, koji su 7. prosinca 1991. godine ubili Mihajla Zeca na kućnom pragu na zagrebačkoj Trešnjevci te odveli njegovu suprugu i kćer do planinarskog odmorišta Adolfovac, gdje su potom ubijene, za taj zločin nikad nisu odgovarali“, rekao je gradonačelnik Tomašević.

U tom smislu, kazao je, iznimno je bitno obilježiti ovu tužnu godišnjicu, ali isto tako i obilježiti to mjesto kao trajno sjećanje na počinjeni zločin kako se nikad više ne bi ponovio. „Grad Zagreb će to napraviti, u proceduri je postavljanje spomen-ploče na ovom mjestu“, kazao je Tomašević na komemoraciji koju su organizirali Antifašistička liga i Srpsko narodno vijeće.

„Trideset i jednu godinu nakon zločina, koji je zasigurno jedna od najmračnijih epizoda u povijesti ovog grada, stojim ovdje kako bih odao počast žrtvama i kako bismo još jednom upozorili na to što se ovdje dogodilo“, istaknuo je Tomašević na komemoraciji kod Adolfovca na Sljemenu, a građane Zagreba pozvao je da grade društvo bez diskriminacije po bilo kakvoj osnovi.

Položeni vijenci i ruže

U znak sjećanja na zagrebačku obitelj Zec položeni su vijenci i ruže, a na komemoraciji na Sljemenu sudjelovali su, među ostalima, potpredsjednica vlade Anja Šimpraga, predsjednik Srpskog narodnog vijeća Milorad Pupovac, predsjednik Antifašističke lige Zoran Pusić te veleposlanici Norveške i Srbije.

„Došli smo ovdje po hrabrost koja je nužna za prokazivanje zlonamjernog umanjivanja okolnosti ovog zločina, ovdje se učimo toj hrabrosti i solidarnosti u kojoj želimo jedni drugima biti oslonac“, naglasila je aktivistica Maša Samardžija pročitavši poruku Antifašističke lige.

„Sve što se dogodilo te kobne večeri izazvalo je muku i tišinu svih, i pripadnika srpskog naroda koji su se mogli osjećati ugroženo i onih koji su osudili ubojstvo djeteta i njegovih roditelja, ali to nisu imali snage reći izvan svoja četiri zida“, kazale je Samardžija.

(HINA/Index, Foto: N1)