Skip to main content

Tomašević preuzeo funkciju gradonačelnika Zagreba

Jugoslavija 04. jun 2021.
2 min čitanja

Novoizabrani gradonačelnik Zagreba Tomislav Tomašević (39) iz zeleno-leve koalicije Možemo, koji je danas preuzeo funkciju, izjavio je da finansijska situacija u gradu nije dobra, ali da nova gradska vlast ima rešenja.

“Dobili smo izveštaj za izvršenje budžeta za 2020, ali i preliminarni izveštaj za ovu godinu i podatke o likvidnosti. Kada gledamo celokupnu situaciju, finansijska situacija nije dobra”, rekao je Tomašević novinarima.

On je ocenio da je dug u gradskom budžetu jedan od najvećih izazova pred novom gradskom vlasti, ali da je optimističan, jer postoji rešenje za takve finansije.

Izveštaj na oko 2.000 stranica mu je predala dosadašnja zamenica gradonačelnice Jelena Pavičić Vukičević, koja je funkciju obavljala od nedavne iznenadne smrti gradonačelnika Milana Bandića, koji je grad vodio 20 godina.

Tomašević je poručio da će se kao uprava biti “otvoreni, skromni, pristojni i na usluzi građanima” i da to očekuje i od zaposlenih.

On je rekao da su u toku pregovori koalicije Možemo i Socijaldemokratske partije o formiranju koalicije.

Možemo je na proteklim lokalnim izborima osvojila 23 od ukupno 47 mandata, a SDP pet, i ukoliko se dogovore, imaće komotnu većinu u gradu.

Novi gradonačelnik izvinio se zbog kašnjenja na primopredaju dužnosti, jer je, kako je ispričao, na tramvajskoj stanici pozlilo jednoj ženi, pa je čekao dolazak hitne pomoći.

Tomašević je još u kampanji najavio da će na posao dolaziti biciklom, javnim prevozom ili peške, a da će službeni auto koristiti samo kada to bude neophodno zbog protokola.

Novoizabrana zamenica gradonačelnika Danijela Dolenec ocenila je u izjavi novinarima da su pred novom vlasti veliki izazovi vezano uz upravljanje i promene u gradskoj upravi i gradskim preduzećima.

Novi gradonačelnik Zagreba je dugogodišnji aktivista i borac za javni interes u glavnom gradu.

Tomašević je kao kanidat zeleno-leve koalicije Možemo u drugom krugu izbora protekle nedelje uverljivo pobedio protivkandidata iz desničarskog Domovinskog pokreta, pevača i preduzetnika Miroslava Škora (59).

Široj javnosti Tomašević je najpoznatiji kao borac za javni interes u Zagrebu i žestoki kritičar načina na koji je grad vodio nedavno preminuli gradonačelnik Milan Bandić za čiju se vladavinu vezuju brojne afere korupcije i klijentelizam.

(Beta, foto: N1)