Skip to main content

Tolkač: Rusija Srbiji ne donosi poklone, već želi da je kontroliše

Info 03. мар 2023.
2 min čitanja

Varga: Srbija metaforično nije dva puta videla Berlinski zid, nije primetila ni kad je pao, ni kad je 24. februara prošle godine počeo da se opet diže

Ukoliko Srbija uskoro ne promeni svoj pristup prema ratu u Ukrajini i ne uvede sankcije Rusiji, to će biti velika mrlja u istoriji države, ali godinu dana od početka rata u Srbiji je i dalje prisutna jaka „proputinovska“ propaganda, tako da većina građana veruje da su Rusi u pravu, rečeno je na skupu „Srbija pod ‘bratskom’ agresijom“ u organizaciji Novog optimizma.

Ambasador Ukrajine Volodimir Tolkač rekao je da Ukrajina veoma dobro zna šta znači ruski uticaj i kakve posledice ostavlja, te podsetio da je Kremlj agresiju pokrenuo godinama ranije, da je preuzeo maksimalno kontrolu Ukrajine radeći sa korumpiranim političarima, podržao mrežu ekstremističkih organizacija, širio narativ o zajedničkoj istoriji, pokušao i crkvu da kontroliše i na kraju igrao na kartu starije generacije koja je nostalgična prema SSSR.

„Kada pogledamo intenzitet ruske propagande, mi odlično razumemo da Rusija Srbiji ne donosi poklone, već radi isto – ona želi kontrolu“, rekao je Tolkač.

Bodrožić: Većina naših kolega nisu zapravo to, već se bave propagandom

Predsednik NUNS-a Željko Bodrožić rekao je da u Srbiji postoji problem sa medijima i propagandom i mimo rata u Ukrajini, a da i proputinovska propaganda već dugo postoji, jer joj na ruku ide i to što brojni novinari uopšte nisu novinari.

„Imamo lošu medijsku scenu, većina naših koleginica i kolega nisu naše kolege, oni se bave propagandom i ne umeju drugačije, tako da su u ovoj situaciji dobrodošli“, rekao je Bodrožić i dodao da se danas suočavamo sa sličnom propagandom kao devedesetih godina, kada smo, kako je naveo, „mi odlazili da oslobađamo Hrvate, Bosance i Slovence“.

Varga: Srbija dva puta nije videla Berlinski zid

Politikolog i novinar Boris Varga ocenio je da Srbija kada gleda na Ukrajinu vidi krivo ogledalo i u njemu istovremeno vidi sebe kao žrtvu, ali sa druge strane podržava agresora, što je dosta kontraverzno.

„Agresija na Ukrajinu kao posledicu ima to da su stradale evropske integracije, vidimo na istraživanjima javnog mnjenja da pada podrška integracijama i to je zabrinjavajuće. Srbija metaforično nije dva puta videla Berlinski zid, nije primetila ni kad je pao, ni kad je 24. februara prošle godine počeo da se opet diže“ rekao je Varga i dodao da vlast ima mogućnost da „kako je stvorila ovakav narativ o Rusiji, da ga sada promeni“.

Mislim da je rešenje promena raspoloženja u vlasti, ako oni kažu da je Ukrajina žrtva, to će biti tako, rekao je Varga i dodao da je primetio „otopljavanje“ prema Ukrajini.

(Beta)