Skip to main content

Tolkač: Projekcija filma ’20 dana u Mariupolju’ u NDNV-u dokaz da se može suprotstaviti radikalnim elementima

Izdvajamo 02. nov 2023.
2 min čitanja

Video dnevnik o zločinima i opsadi jednog grada

Ukrajina je pokazala da može da se suprotstavi velikoj sili i da celom svetu pokaže da je to moguće, ali uveren sam da i u Srbiji ima hrabrosti i ljudi koji su takođe spremni da to iskažu, rekao je ambasador Ukrajine Volodimir Tolkač na večerašnjoj projekciji dokumentarnog filma „20 dana u Mariupolju“ ukrajinskog reditelja i novinara Asošijejted presa (AP) Mstislava Černova u Novom Sadu, koju je organizovao Međunarodni festival dokumentarnog filma Beldocs u saradnji sa Nezavisnim društvom novinara Vojvodine (NDNV).

Projekcija u prostorijama NDNV-a bila je prva projekcija ovog filma u Srbiji nakon premijere na Beldocs festivalu u maju ove godine, a ambasador Tolkač izrazio je zahvalnost svim koji su „iskazali hrabrost da se okupe u Nezavisnom društvu novinara Vojvodine, bez obzira na najave da će se tu pojaviti neki radikalni elementi“.

„Došao sam na ovu projekciju upravo zato da bih vas podržao zbog te hrabrosti, i da bismo zajedno pokazali kako ipak može da se suprotstavi radikalnim elementima u ovom društvu“, istakao je Tolkač.

On je kazao i da je cilj Ukrajine da se vidi istina o tome šta se dešava u toj zemlji koja je izložena ruskoj agresiji.

Novinar i politikolog Boris Varga podsetio je da ovaj potresni i istiniti dokumentarni film nije bio najbolje prihvaćen u Srbiji i da je jedna projekcija bila otkazana.

„Beldocs i Nezavisno društvo novinara Vojvodine omogućili su da Novi Sad vidi ovaj dokumentarac“, rekao je Varga.

Film „20 dana u Mariupolju“ je višestruko nagrađivani dokumentarac koji prati tim novinara Asošijejted presa koji su ušli u strateški ukrajinski lučki grad Mariupolj veče uoči ruske invazije na Ukrajinu 24. februara 2022. godine.

Foto: screenshot/film „20 dana u Mariupolju“

Mariupolj, na obali Azovskog mora, bio je jedna od prvih ruskih meta, a pod opsadom je proveo 86 dana. Grad je pao pod kontrolu Rusije nakon jedne od najdužih i najkrvavijih bitaka u ratu.

Tokom opsade, dok bombe padaju i stanovnici beže, a pristup struji, hrani, vodi i lekovima je prekinut, jedini međunarodni novinarski tim koji je ostao u gradu muči se da zabeleži zverstva rata i prenese svoje snimke. Okruženi ruskim trupama, oni se sklanjaju u bolnicu, nesigurni da li će uspeti da pobegnu.

Ovaj dokumentarac Mstislava Černova koji predstavlja video dnevnik o opsadi grada i zločinima koji su tamo počinjeni, imao je svetsku premijeru na festivalu Sandens gde je dobio nagradu publike, dok autor filma, zajedno sa kolegama iz produkcijskog tima filma Jevgenijem Maloletkom i Vasilisom Stepanenko, ovogodišnji je dobitnik Pulicerove nagrade za hrabro izveštavanje iz opkoljenog Mariupolja.

Samo par nedelja pre toga, fotograf Jevgenij Maloletka za svoju fotografiju snimljenu u mariupoljskom porodilištu nakon ruskog bombardovanja, dobio je prestižnu nagradu World Press Photo za najbolju novinarsku fotografiju godine.

Film “20 dana u Mariupolju” predstaviće Ukrajinu u trci za Oskar 2024. godine.

(Autonomija)