Skip to main content

Tolkač: Pred diplomatama zadatak – razgovor Vučića i Zelenskog

Info 10. mar 2023.
< 1 min čitanja

"Ukrajina razume da Srbija polazi od sopstvenih interesa, ali da bi bila zahvalna ako bi se pridružili sankcijama Rusiji koje su uvele evropske zemlje"

Ambasador Ukrajine u Srbiji Volodimir Tolkač izjavio je za list Nova da je pred diplomate stavljen zadatak da organizuju razgovor predsednika Srbije Aleksandra Vučića i predsednika Ukrajine Volodimira Zelenskog, ali da nije jednostavno.

Tolkač je rekao da diplomate možda nisu preduzele sve što je trebalo da bi se razgovor između Vučića i Zelenskog odigrao, dodavši da situacija u kojoj se nalazimo nije jednostavna i zato bi razgovor morao da bude popunjen konkretnim stvarima koje moraju da se osmisle.

„Postoje mnoga pitanja koja je potrebno razmotriti, ne samo sa predsednikom, već i sa mnogim ministarstvima i ministrima. To su, pre svega, ekonomska pitanja, naše zajedničke saradnje pri međunarodnim organizacijama, a tu su, naravno i politička pitanja. Sva ta pitanja treba konkretizovati i organizovati telefonski razgovor ili neki susret između predsednika“, rekao je Tolkač.

Prema njegovim rečima, treba razmatrati sve što je od zajedničkog interesa u međunarodnoj areni, a to su međusobna podrška između Srbije i Ukrajine oko teritorijalnog integriteta i suvereniteta dve države jer znamo da Srbija podržava Ukrajinu u tom smislu i glasa za rezoluciju UN.

S druge strane, Ukrajina podržava Srbiju kad je u pitanju teritorijalni integritet po pitanju Kosova i Metohije, kazao je Tolkač.

On je istakao da Ukrajina razume da Srbija polazi od sopstvenih interesa, ali da bi bila zahvalna ako bi se pridružili sankcijama Rusiji koje su uvele evropske zemlje.

(N1)