Skip to main content

LSV pita gradonačelnika Zrenjanina zašto je uklonjena zastava Vojvodine sa Skupštine grada

Vojvodina 10. мар 2023.
< 1 min čitanja

Predviđena kazna od 100.000 dinara

Liga socijaldemokrata Vojvodine (LSV) postavila je danas pitanje gradonačelniku Zrenjanina Simi Salapuri zašto je ponovo uklonjena zastava Autonomne Pokrajine Vojvodine sa zgrade Skupštine grada Zrenjanina.

“Pitamo gradonačelnika Salapuru da li je svestan svoje odgovornosti i da li svesno krši Ustav Republike Srbije, koji u svom 183. članu kaže da Vojvodine ima svoje simbole, koji se, na osnovu odluke pokrajinskog parlamenta, ističu uporedo sa zastavom Srbije, na zgradama Skupštine Vojvodine, Pokrajinske vlade, organa lokalne samouprave na teritoriji Vojvodine i zgradama pokrajinskih organa i službi koje osniva Vojvodina”, navodi se u saopštenju za javnost.

LSV je ocenila da je “sasvim jasno” da je neisticanje zastave i tradicionalne zastave Vojvodine kršenje pokrajinske skupštinske odluke, i podsetila da su za to delo predviđene i prekršajne sankcije.

Precizirali su da je u članu 13. ove skupštinske odluke predviđena kazna od 100.000 dinara za pravno lice koje prekrši njene odredbe o načinu isticanja.

“Hoće li gradonačelnik Salapura iz svog džepa platiti kaznu, ako bude izrečena, ili će se poslužiti sredstvima svih građana Zrenjanina?”, upitala je LSV.

(Autonomija)