Skip to main content

Tolkač: Beograd nastavlja da sarađuje sa Moskvom

Info 24. jan 2024.
< 1 min čitanja

"Ovaj stav bi trebalo bolje definisati jer je Srbija kandidat za članstvo u EU“

Ambasador Ukrajine u Srbiji Volodimir Tolkač istakao je da Beograd nastavlja da sarađuje sa Moskvom, iako je to u suprotnosti sa njegovom pozicijom zemlje koja želi u članstvo u Evropskoj uniji.

„Srbija nije jasno definisala svoj stav prema Rusiji, nastavlja da sarađuje sa Moskvom. Ovaj stav bi trebalo bolje definisati jer je Srbija kandidat za članstvo u EU“, rekao je Tolkač, a prenosi Geopost.

On je rekao da je njegov stan u Kijevu uništen jer je bio meta ruskog napada na civilna naselja.

Tolkač je srpskim medijima rekao da u napadnutoj stambenoj zgradi žive samo civili i da to nema veze sa vojskom, piše Geopost.

Ukrajinski ambasador je naveo da se Kijev oslanja na pomoć savezničkih zemalja i da nije u stanju da se odbrani.

„Nadam se da formula mira u Ukrajini neće samo ostati ukrajinska, već će postati deo šireg sporazuma“, rekao je on.

Ukrajinski ambasador u Srbiji je objasnio da Rusija nije jedna od zemalja navedenih u formuli mira jer krši sve principe međunarodnog prava i da je sa Moskvom moguće pregovarati samo ako je vodi neko drugi.

Srbija je jedina država pored Belorusije koja je odbila da uvede sankcije Rusiji zbog pokretanja sveopšteg rata protiv Ukrajine, jer nije želela da naruši odnose sa svojom prijateljskom državom. Istovremeno, Srbija želi da iskoristi finansijsku pomoć EU, uprkos kritikama da je spoljnopolitički nekompatibilna sa zapadnim zemljama, piše Geopost.

„Srbija poštuje tradicionalna prijateljstva“, pokušao je da se opravda predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Tada se saznalo i da srpske kompanije u Rusiju izvoze robu dvostruke namene, koja je meta zapadnih sankcija jer se koristi u ruskom oružju u Ukrajini – uprkos obećanju predsednika Srbije Aleksandra Vučića da njegova zemlja neće služiti kao sredstvo za zaobilaženje sankcija koje su uvele Sjedinjene Države (SAD) i Evropska unija (EU).

(N1)