Skip to main content

Tokom akcije „Otpora“ priveden Dinko Gruhonjić

Info 12. апр 2008.
4 min čitanja

privodjenje-dinka-gruhonjica.gifPredsednik Nezavisnog društva novinara Vojvodine i šef vojvođanskog dopisništva agencije Beta Dinko Gruhonjić priveden je juče u Novom Sadu na Trgu Slobode dok je uzimao izjave od aktivista „Otpora“, koji su na centralnom gradskom trgu održali akciju „Posipanje pepelom“. Gruhonjić je priveden jer je odbio da se skloni prilikom legitimisanja aktivista „Otpora“ kao i da pokaže lična dokumenta policiji, a policija ga je odvela u „maricu“ naočigled ostalih novinara koji su takođe pratili akciju „Otpora“. Portparol novosadske policije Stevan Krstić izjavio je za “Dnevnik” da se policija neće oglašavati povodom jučerašnjeg događaja, te da je reč o nesporazumu.

Tokom davanja izjava aktivista „Otpora“ medijima, prišla su dvojica policajaca i, dok je Gruhonjić uzimao izjavu, prekinula razgovor između njih, zatraživši od novinara lična dokumenta. Odmah potom policajac je pitao Gruhonjića, koji je stajao pored, da li snima razgovor između policije i aktiviste „Otpora“, na šta je on odgovorio potvrdno. Policajac je zatim zatražio od njega da prekine snimanje, što je ovaj učinio istovremeno se izvinivši policajcu. Ipak, polemika je nastavljena jer je policajac potom zatražio od Gruhonjića da se odmakne, što je ovaj odbio, uz opasku da ne smeta nikome i da samo radi svoj posao. Policajac je zatim zatražio ličnu kartu od novinara, na šta je Gruhonjić odgovorio da ne želi da mu pokaže dokumenta jer ništa nije učinio. Nakon toga pozvana je „marica“, a po Gruhonjića su došla dvojica policajaca i odvela ga do „marice“, parkirane ispred Srpskog narodnog pozorišta, te odatle u stanicu policije „Stari grad“. Dopisnika Bete zadržali su oko 15 minuta, uzeli su mu podatke, a potom ga pustili.

– Meni je sve to izgledalo kao skrivena kamera. Snimao sam organizatore tog skupa, uzimao izjavu od njih u trenutku kada su došli policajci i zatražili legitimacije od njih i prijavu skupa, što ovi nisu imali, a ja sam kao novinar tu stajao i držao mikrofon uključen, zato što mi je bilo zanimljivo da snimim zvuk voki-tokija i čitavu tu atmosferu koja je podsećala, kao u nekom teatru apsurda, na 1999. godinu kad su akteri bili isti – izjavio je Gruhonjić po izlasku iz policije.

On je potvrdio da je odbio da se skloni jer je radio svoj posao, kao i da je odbio da pokaže ličnu kartu.
– Koliko me uveravaju pravnici, napravio sam grešku što nisam dao ličnu kartu, što nisam odstupio i posle toga je pozvana „marica“, što je takođe izgledalo potpuno poznato. Iskreno govoreći, nisam nikada u životu privođen. Ovo je prvi put da sam u „marici“. Osećaj je neponovljiv. Zaista se nadam da će ostati neponovljiv! – kazao je Gruhonjić.

Po njegovim rečima, policajci su bili maksimalno korektni, ali se nisu izvinili, jer, kako su mu poručili, „oni su postupili po zakonu zato što im nisam dao ličnu kartu“. Na pitanje zašto je odbio da pokaže lična dokumenta, Gruhonjić je istakao da nije video razloga da bilo ko od njega traži ličnu kartu kada je samo radio svoj posao.
– Ja sam bio izveštač na tom događaju – zaključio je on.

„Otpor”: Kajemo se zbog podrške Koštunici

Desetak aktivista „Otpora“ održalo je juče na Trgu Slobode u Novom Sadu akciju „Posipanje pepela“, tokom koje su, kako objšanjavaju, simbolično pokazali pojedinim strankama u Srbiji da im nakon 5. oktobra 2000. godine nije iskreno stalo do demokratskih promena. Kako su poručili aktivisti ovog pokreta, ove tvrdnje se pre svega odnose na Velimira Ilića i Vojislava Koštunicu. Aktivista „Otpora“ Nenad Šeguljev izjavio je da su akcijom želeli da na simboličan način pokažu kajanje zbog velike greške koju je „Otpor“ načinio podržavši Koštunicu, te da mole građane za oprost. Šeguljev je najavio da će „Otpor“ nastaviti akcije do izbora 11. maja, ali nije precizirao o kakvim je akcijama reč. Istovremeno je pozvao i ostale aktiviste „Otpora“ da im se pridruže, kako one iz Novog Sada, tako i iz ostalih gradova Srbije.

REAGOVANJA
Pajtić: Događaj podseća na najstrašnija vremena devedesetih

Privođenja novinara Bete osudio je predsednik Izvršnog veća Vojvodine i potpredsednik DS Bojan Pajtić, koji je za ovu novinsku agenciju izjavio da ga jučerašnji događaj podseća na najstrašnija vremena devedesetih godina prošlog veka, kada je režim surovo gušio slobodu medija.
– Očigledno je ovo privođenje inspirisano antievropskom koalicijom Šešelja i Koštunice koja danas pokazuje na šta bi ličila Srbija ukoliko bi ove dve stranke formirale vladu Srbije – rekao je Pajtić.
– Nikada kao stranka nećemo dozvoliti da se ta vremena ponove i da hapšenje i zastrašivanje budu metode političkog delovanja bilo koje političke stranke u našoj zemlji – kazao je Pajtić.

Otvoreno pismo MUP-u glavnog i odgovornog urednika „Dnevnika”

“Poštovana gospodo policajci, vama u Novom Sadu, koji već godinama nikako da rešite najbanalnije slučajeve – ko je prebio glumce u Pozorištu mladih, ko krade poklopce sa šahtova, ko je naložio da se sruši zid na Petrovaradinskoj tvrđavi, vama kojima svakodnevno ginu ljudi na ulici, najsrdačnije čestitamo na velikom ulovu: hapšenju novinara i predsednika Nezavisnog društva novinara Vojvodine Dinka Gruhonjića. To do sada niko nije upseo, mada su se mnogi trudili – podvig je uhapsiti novinara dok radi svoj posao, uzima izjave od slobodnih građana, u slobodnoj zemlji na Trgu slobode. Zaista, pravi je trenutak da se sve “to” pohapsi… Novinare Dnevnika, siguran sam, time nećete uplašiti”, stoji u otvorenom pismu glavnog i odgovornog urednika “Dnevnika” Petra Petrovića, upućenog MUP-u.

Oštra osuda

Zaštitnik građana Saša Janković pozvao je juče agenciju Beta, interesujući se za privođenje u policiju šefa novosadskog dopisništva agencije Dinka Gruhonjića. Janković je najavio da će od novosadske policije zatražiti izveštaj o tom slučaju i da će obavestiti Betu o tome šta mu je saopšteno. Gruhonjićevo privođenje osudila su domaća i međunarodna novinarska udruženja, predstavnici Vlade Srbije, pokrajinske vlasti, političkih stranaka i zaštitnik građana.

Predsednica NUNS-a Nadežda Gaće rekla je Beti da je sramno da se na dan kada se obeležava deveta godišnjica nerazrešenog ubistva Slavka Ćuruvije, drugi novinar privodi u policiju dok obavlja posao, a član UNS-a Petar Jeremić ocenio je da je neprihvatljivo da se novinari privode zato što rade svoj posao, i dodao da se time guši sloboda štampe.

Incident je osudio i pomoćnik ministra za kulturu zadužen za medije Dragan Janjić, Medijska organizacija jugoistočne Evrope (SEEMO) iz Beča, predsednik Skupštine Vojvodine Bojan Kostreš…

Dnevnik