Skip to main content

Todorović: REM nije odlučivao o frekvencijama, samo je sproveo odluku „odozgo“

Građani 06. сеп 2022.
2 min čitanja

Ne smatram da je RTS nepristrasan, jer u informativnom programu postoje mnoge rupe, nema vesti o najelementarnijim stvarima, izjavila je profesorka novinarstva Neda Todorović, koja smatra da novinari Javnog servisa izveštavaju kao da je sve u najboljem redu, kao da živimo u državi u kojoj se samo lepe stvari događaju.

Todorović je, u serijalu razgovora Kiosk o medijskoj sceni Srbije za FoNet, ocenila da su građani veoma loše informisani i predočila da je blizu 80 odsto njih polupismeno i nepismeno, „što znači da ne čitaju ništa, već isključivo gledaju televizije“.

Ukazala je da građani gledaju televizije na kojima dobijaju određenu vrstu sadržaja, kao što su rijaliti programi, „na koje veoma aktivno reaguju, šalju veliki broj poruka i troše mnogo novca“.

Prema njenom viđenju, građani su „vrlo verzirani u priče koja je prostitutka sa kojim kriminalcem imala sukob“ u rijalitiju.

„Građani su nam u principu loše informisani o najzačajnijim pitanjima, dok o najvećim političkim i ekonomskim aferama apsolutno ništa ne znaju“, konstatovala je Todorović.

Primetila je da „kvalitetniji mediji“ dopiru do vrlo malog broja građana i to onih istih koji inače znaju šta se dešava, dok su ostali pogodna meta za manipulaciju, „pošto ne znaju ništa“.

Kako je opisala, „jednostavno im isperete mozgove i oni postanu postanu poslušni glasači za onoga ko je naručio ceo posao“.

Odluka Regulatornog tela za elektronske medije o dodeli nacionalnih frekvencija, po njenom mišljenju, nije odluka tog tela, već „odluka odozgo samo prosleđena REM, po kojoj je REM postupio“.

Todorović je imala „tračak nade“ da će REM, da bi „obezbedio sebi alibi“, jednoj „od onih drugih televizija“ ipak dati frekvenciju.

Za nju je najveći problem REM što ga „ne čine najveći stručnjaci iz medijske oblasti“, već „podobni ljudi koji rade za novac i slušaju onog ko im diktira kakve će odluke doneti“.

Ona predviđa da će se nešto slično dogoditi i prilikom dodele pete nacionalne frekvencije.

Todorović se „plaši da neće biti neke velike promene“, izuzev ukoliko neko ko ima „atraktivne medije“, posle dobijanja frekvencije, ne proda nekom drugom svoju televiziju, koja bi onda promenila uređivačku politiku.

Osvrćući se na izveštavanje o ratu u Ukrajini, ona je ocenila da je „naručeno“ i da utiče na snažno jačanje desnice.

Prema njenom tumačenju, „mediji, ma kakvi bili, pošto i tabloide nazivamo medijima, pumpaju javnost, stvarajući sliku koja nije u saglasnosti sa onim što je bio čovek u Srbiji“.

„Čovek u Srbiji je bio uvek za mir, nikad za napadački rat, neko ko je smatrao da treba učiniti sve da ne dođe do rata“, uverena je Todorović.

Kako je istakla, mediji u Srbiji trebalo bi da plediraju za mir, a ne da se stavljaju na jednu stranu, jer u ratu stradaju i ruski vojnici i ukrajinski civili i vojnici.

U Srbiji postoje podobni i nepodobni novinari, potvrdila je Todorović i naglasila da bi jedini interes novinara morao da bude da tačno, objektivno i istinito informišu javnost.

Novinari bi sve svoje lične stavove trebalo da „ostave ispred vrata novinarstva“, rekla je Todorović i zaključila da toga danas nema, zbog čega je medijska situacija na veoma niskom nivou.

(FoNet, Foto: Wikimedia)