Skip to main content

Tim Navaljnog: Putinov rezultat na predsedničkim izborima nema veze sa stvarnošću

Planeta 17. мар 2024.
2 min čitanja

"Nema zla koje ne bi učinio da zadrži svoju ličnu moć. I niko na svetu ne bi bio zaštićen od ovoga".

Tim ruskog protivnika Alekseja Navaljnog, koji je u februaru preminuo u zatvoru, ocenio je večeras da rezultat od 87 odsto na predsedničkim izborima za Vladimira Putina „nema veze sa stvarnošću“.

„Procenti izmišljeni za Putina očigledno nemaju veze sa stvarnošću. O tome ne vredi pričati“, reagovao je na platformi Iks (X) Leonid Volkov, bivša desna ruka Navaljnog, koji je u egzilu.

Prema izlaznoj anketi posle tri dana održavanja izbora u Rusiji, Putin je dobio 87 odsto glasova posle prebrojavanja glasačkih listića sa 24 odsto biračkih mesta.

Na tim izborima se očekivala pobeda Putina zbog odsustva opozicije.

Zelenski: Putin se razboleo od moći

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski je, nakon objave prvih rezultata izlaznih anketa na predsedničkim izborima u Rusiji, u video snimku koji je objavio na društvenim mrežama, istakao da se predsednik Rusije Vladimir Putin „razboleo od moći.

Zelenski je konstatovao da ovih dana „ruski diktator sprovodi imitaciju još jednih izbora“.

„Svi u svetu razumeju da se ova osoba, kao i mnogi drugi kroz istoriju, razbolela od moći i da se neće zaustaviti ni pred čim da vlada zauvek. Nema zla koje ne bi učinio da zadrži svoju ličnu moć. I niko na svetu ne bi bio zaštićen od ovoga“, oštro je prokomentarisao Zelenski.

Predsednik Ukrajine je izrazio zahvalnost svakoj državi, lideru i međunarodnoj organizaciji koja „zove ove stvari pravim imenom“ i koja će nastaviti sa tim i u budućnosti.

„Sve što Rusija radi na okupiranim teritorijama Ukrajine je zločin. Trebalo bi da postoji pravičan odgovor na sve što su ruske ubice uradile u ovom ratu da bi obezbedile Putinovu večnu vlast“, rekao je Volodimir Zelenski.

Kako je istakao, Putina najviše plaši samo jedno – odgovornost.

„Ova imitacija ‘izbora’ nema legitimitet i ne može ga imati. Ova osoba mora završiti na optuženičkoj klupi u Hagu. To je ono što moramo da osiguramo“, zaključio je Zelenski nakon zatvaranja biračkih mesta na predsedničkim izborima u Rusiji.

(Beta, Danas, Karikatura: Corax)