Skip to main content

‘Tim Horhe’ – opasnost za demokratiju

Planeta 16. феб 2023.
3 min čitanja

Kako se prave laži

Misteriozna grupa Izraelaca tvrdi da za velike novce nudi da utiče na izbore širom sveta, da nekog podrži, a drugog ocrni, da orkestrira šta se piše po Tviteru ili Fejsbuku. To su sada otkrili istraživački novinari.

Tal Hanan (50) predstavlja se pod pseudonimom Horhe i tvrdi da može da manipuliše izbore bilo gde u svetu. Za te potrebe širi lažne vesti, izmišlja desetine hiljada profila na društvenim mrežama, hakuje političare i pronalazi njihove slabe tačke.

No, sada su taj Izraelac i njegovi saradnici sami upecani – istraživački novinari su im se predstavili kao potencijalne mušterije, i mesecima komunicirali sa njima. Na kraju je prošle godine došlo do sastanka u neobeleženoj kancelariji u izraelskom gradu Modinu. Novinari su sve snimali skrivenom kamerom.

Priča o misterioznom „Timu Horhe“, koji nigde nije zaveden kao PR agencija ili nešto slično, objavljena je u sredu u 30 svetskih medija, među kojima su bili nemački nedeljnici Špigel i Cajt, te ZDF.

U polusatnoj reportaži koju je u sredu objavio magazin „Frontal“ javnog servisa ZDF, vide se sastanci koje su novinari snimali skrivenom kamerom u kancelariji koju koriste Tal Hanan i kolege. „Na vratima (kancelarije) ne stoji ništa“, hvalio se Hanan. „Eto ko smo mi – niko, mi smo vazduh.“

Hanan, bivši vojnik izraelskih specijalnih snaga i stručnjak za eksploziv, kasnije je, suočen sa pitanjima novinara, negirao sve optužbe. Isto su učinili njegovi saradnici od kojih su neki ranije radili za izraelsku tajnu službu.

Kako se prave laži

Dok nisu znali da su prekoputa njih novinari, Hanan i saradnici su pokazali kako hakuju naloge za mejl i Telegram jednog kenijskog političara i u njegovo ime šalju poruke. Bilo je to baš pred izbore u Keniji avgusta prošle godine.

Demonstrirali su i kako radi njihova platforma kojom za nekoliko sekundi stvaraju lažne ljude – odnosno profile na društvenim mrežama. Te „osobe“ koriste slike pravih ljudi, imaju svoj mejl, broj telefona, čak i mogućnost da plaćaju neke usluge bitkoinima. Po želji se mogu aktivirati i širiti ovakve ili onakve vesti.

Kako Hanan tvrdi – a to se ne može proveriti – učestvovali su u 33 kampanje za predsedničke izbore od kojih su njihovi klijenti bili uspešni u 27 kampanja.

Hanan zvani Horhe tvrdio je da su (bili) prisutni u Bosni i Hercegovini, Grčkoj, Ukrajini, Indoneziji, Emiratima, Keniji, Mozambiku…

Novinarski tim je došao do mejlova koji dokazuju komunikaciju Hanana i šefa zloglasne Kembridž analitike koja je korišćenjem podataka sa socijalnih mreža uticala na izbore u SAD i referendum o Bregzitu.

Kako navodi nedeljnik Cajt, lažni profili kojima upravlja „Tim Horhe“ ciljano podržavaju ili osporavaju razne stvari u svetu. Recimo, zalažu se za nastavak rada jedne nuklearne elektrane u Kaliforniji ili protiv jednog ponuđača luksuznih jahti.

Novinarima koji su se izdavali za mušterije, Izraelci su rekli da hakovanje jedne osobe košta 50.000 dolara, a da bi za šest miliona dolara mogli da izazovu događaj koji bi odložio izbore u jednoj afričkoj zemlji. Navodno rade tako što u raznim zemljama angažuju bivše obaveštajce i ljude sa iskustvom.

Neznajući da ga snimaju, Hanan je u jednom trenutku rekao da samo tri stvari neće ili ne sme da radi – da se petlja u američku politiku, da radi bilo šta u Izraelu, ili da radi bilo šta protiv ruskog predsednika Vladimira Putina.

Istina ili reklama?

No i sami novinari navode da se ne može do kraja proveriti u čemu ovi ljudi preteruju i da li su stvarno u velikom stilu uticali na predsedničke izbore širom sveta.

„Ti muškarci doduše izdašno pričaju o ranijim poduhvatima, ali nikada ne imenuju mušterije“, piše Cajt. „Razgovori koje Hanan vodi sa reporterima su zapravo reklamne prirode. Moguće je da preteruje.“

Nejasno je koliko je „Tim Horhe“ želeo da sam sebe reklamira i predstavi se bolje, kaže za DW Julijan Jaurš iz nemačke Fondacije Nova odgovornost. „Pa ipak, izgleda ima dokaza o tome da pokušavaju da izvrše uticaj i da falsifikuju naloge na društvenim mrežama.“

Jaurš, koji se specijalizovao za zaštitu korisnika društvenih mreža, kaže da još ima mnogo posla kako bi se sprečilo da lažni nalozi orkestrirano šire lažne vesti. „Platforme moraju nastaviti da opredeljuju resurse kako bi bolje razumele kako funkcionišu lažne vesti i obračunale se sa njima.“

Kada su novinari poslali upite Hananu i saradnicima, od kojih je jedan njegov brat, svi su negirali da rade išta protivzakonito. Jedan od njih – koji je bio prisutan na sastanku u Modinu i više razgovora putem Zooma – čak tvrdi da ne zna šta je to „Tim Horhe“.

(Deutsche Welle/ZDF, Spiegel, Zeit, foto: Pixabay)