Skip to main content

Tihanovskaja: Belorusija je postala veliki zatvor

Planeta 26. jan 2023.
< 1 min čitanja

Liderka beloruske opozicije u inostranstvu Svetlana Tihanovskaja izjavila je da je Belorusija postala “veliki zatvor”.

“Belorusija je postala veliki zatvor i važno je da se obezbedi da ljudi mogu napustiti zemlju kako bi nastavili svoju borbu“, kazala je Tihanovskaja u Zagrebu.

Upozorila je da je potrebno razlikovati građane Belorusije od Lukašenkovog režima, istakavši kako je 86 odsto Belorusa protiv učešća Belorusije u agresiji na Ukrajinu.

Ocenila je da pripadnici tamošnje vojske ne žele da učestvuju u ratu protiv Ukrajine i da njihovi građani Ukrajinu smatraju prijateljskom zemljom.

Izrazila je zato sumnju da će beloruska vojska učestvovati u tom ratu jer je, navela je, Lukašenko procenio da bi veliki broj vojnika prešao na ukrajinsku stranu.

“Belorusija nije Rusija. Belorusija je uvek bila deo evropske zajednice kojoj težimo”, poručila je.

„Ešaloni ruske opreme i vojnika stigli su u Belorusiju, u čemu su ih ometali naši partizani onesposobljavanjem železničkih linija, što je pomoglo u usporavanju ruskih trupa u naletu na Ukrajinu u početku rata. Lukašenko je jeftin Putinov saveznik, vrlo poslušan, njih obojica znaju da bi mobilizacija beloruskih trupa u ovaj rat destabilizovala ionako destabilizovanu zemlju. Prisutnost ruskih trupa u našoj zemlji drži u strahu građane Belorusije“, dodala je.

Tihanovskaja se u Zagrebu sastala sa predsednikom Vlade Hrvatske Andrejom Plenkovićem i ministrom spoljnih poslova Gordanom Grlićem Radmanom.

(Autonomija/N1/Anadolija, foto: Evropski parlament)