Skip to main content

The Economist: Sirija je postala narko država

Planeta 21. jul 2021.
2 min čitanja

Izvještaj koji je objavila britanska web stranica The Economist navodi da se Sirija pretvorila u narko državu, čiji su glavni izvoz tablete Captagon, kao i da se upotreba ovih tableta unutar te zemlje uveliko proširila, što nanosi štetu mladim ljudima.

Izvještaj ukazuje da je Captagon postao blagoslov za sirijskog predsjednika Bashara al-Assada, barem kratkoročno, a njegova zemlja je postala najveći promotor njegove upotrebe u svijetu.

The Economist dodaje da je, zbog propasti ekonomije u toj državi pod teretom rata, sankcija i represivne vladavine porodice Assad, droga postala glavna izvozna roba i izvor čvrste valute.

‘Vještine’ boraca iz Libana i Afganistana

Napominje da je Centar za operativne analize i istraživanja (COAR), konsultantska kuća sa sjedištem na Kipru, izvijestio da su vlasti na drugim mjestima prošle godine zaplijenile sirijske droge ulične vrijednosti najmanje 3,4 milijarde dolara.

To se upoređuje s najvećim legalnim izvozom u Siriji, maslinovim uljem, koje godišnje iznosi 122 miliona dolara.

Web stranica ističe da je Sirija bila umiješana u proizvodnju i prodaju droga 1990-ih godina, kada je vladala Libanom.

Dolina Beqaa je bila glavni izvor hašiša u regiji, no masovna proizvodnja droge u Siriji počela je tek nakon izbijanje rata 2011. godine, kada su oficiri svojim vojnicima počeli davati tablete Captagon.

Šiitski borci iz Afganistana i Libana, koji su došli podržati sirijski režim, donijeli su svoje “vještine” u proizvodnji i trgovini drogama.

Hemijska postrojenja u Halepu i Homsu

Libanski Hezbollah, koji je pružio ključnu podršku Assadovom režimu, stekao je ogromna područja preko granice u sirijskim planinama Qalamoun, gdje je proširio uzgoj hašiša i razvio novu domaću industriju za proizvodnju tableta Captagon, navodi se u izvještaju.

Prema izvještaju, Sirija je počela izvoziti Captagon 2013. godine, dok je ekonomija u državi propadala zbog rata, ekonomskih sankcija i korupcije unutar režima.

Hemijska postrojenja u gradovima Halep i Homs pretvorena su u tvornice ovih tableta.

Izvještaj navodi da bi dobit od prodaje Captagona u Zaljevu mogla biti i do 50 puta veća od cijene u Siriji.

Policijske zapljene Captagona u stranim vodama otkrivaju razmjere ove trgovine.

Italijanska policija je prošle godine zaplijenila 84 miliona tableta, vrijednih više od milijardu eura na jednom brodu.

U Maleziji zaplijenjeno 95 miliona tableta

Tada je rečeno da je to najveće presretanje lijekova povezanih s amfetaminima u svijetu.

U maju su malezijske vlasti, na osnovu saudijskih dojava, zaplijenile 95 miliona tableta, a libijska luka Benghazi, koja je povezana redovnom brodskom linijom sa Sirijom, navodno je glavni centar trgovine.

Izvještaj upozorava da droga može uništiti omladinu koja je ostala u Siriji nakon desetljeća građanskog rata, napominjući da su mladi ljudi koji nisu ubijeni, prognani, zatvoreni ili napustili zemlju postali ovisnici.

(Al Jazeera, Foto: Pixabay)