Skip to main content

Tereza Ribeiro (OEBS): Napadi na novinare su sve destruktivniji i opasniji

Jugoslavija 10. мај 2024.
2 min čitanja

Potrebno je boriti se protiv toksičnih algoritama na društvenim mrežama i na internetu

Predstavnica OEBS-a za slobodu medija Tereza Ribeiro (Teresa) izjavila je danas u Podgorici da su napadi na novinare globalno sve sofisticiraniji, sve destruktivniji i sve opasniji zbog upotrebe novih tehnologija.

„Bez dobrog novinarstva nema ni demokratije. Napad na novinarstvo i novinare je napad na demokratiju“, kazala je Tereza Ribeiro na regionalnoj konferenciji u Podgorici „Zaštita novinara radi unapređenja slobode medija”.

Ona je ocenila da je potrebno boriti se protiv “toksičnih algoritama” na društvenim mrežama i na internetu.

Programski direktor NDNV-a, novinar agencije Beta i univerzitetski profesor Dinko Gruhonjić govorio je o slučajevima brojnih napada na njega i ocenio da su napadi u poslednja dva meseca poprimili karakteristike “državnog terora”.

On je dodao da je, s druge strane, ono što želi da istakne velika solidarnost koju su od kolega dobili predsednica Nezavisnog društva novinara Vojvodine Ana Lalić i on.

“Količina podrške i solidarnosti koju smo dobili Ana Lalić zaista je impresivna i svedoči o tome da među profesionalnim novinarima i te kako ima solidarnosti, “uprkos našim – često neumerenim – samokritikama”.

Dodao je da su solidarnost i podrška učinili da se o njihovom slučaju sada zna širom sveta.

“U društvima, poput društva u kojem živim, u kojem su institucije zarobljene i kidnapovane, u društvu koje je autoritarno a koje pokazuje i otvorene totalitarne tendencije, javnost nam je jedina zaštita i najvažniji saveznik. Uostalom, ako smo profesionalni novinari i medijski radnici, naša je obaveza da radimo u službi javnog interesa i u službi zaštite ljudskih prava”, rekao je Gruhonjić.

Dodao je da je od ključne važnosti da je kritička javnost “nepogrešivo shvatila” da je ućutkivanje novinara i intelektualaca samo prvi korak u ućutkivanju celog društva i prelasku u otvorenu represiju, uključujući i fizičku.

“Svaki autoritarni režim će širiti svoju vlast u zavisnosti od toga koliki je otpor uzurpatoru. Solidarnost u otporu uzurpatorima naših sloboda su zbog toga ključne reči, i to nikada ne smemo zaboraviti”, poručio je Gruhonjić. 

Profesor novinarstva na Univerzitetu Aristotel u Solunu Nikos Panagiotou rekao je da je medijska pismenost publike od ključne važnosti za mogućnost razlikovanja profesionalnog novinarstva i kredibilnih izvora informacija od onoga što se lažno predstavlja kao novinarstvo.

On je ocenio da populistički političari širom sveta novinare vide kao “neprijatelje”.

(Autonomija)