Skip to main content

Tanja Fajon: Integracija Zapadnog Balkana odgovor EU na ruski uticaj u regionu

Jugoslavija 13. јан 2023.
2 min čitanja

Ministrica vanjskih poslova Republike Slovenije Tanja Fajon je izjavila da je integracija zemalja Zapadnog Balkana visoko na listi prioriteta Evropske unije (EU), te da je to ključni odgovor na pojačan ruski uticaj u ovoj regiji.

Fajon je 13. januara u Sarajevu sa ministricom vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Biserom Turković razgovarala o odnosima dviju zemalja, ruskom uticaju u BiH, i neophodnim reformama koje su pred institucijama Bosne i Hercegovine na evropskom putu.

Čestitala je građanima BiH na dobijenom statusu kandidata za članstvo u EU i obećala stručnu pomoć u provođenju zahtjevnih i neophodnih reformi, sa kojima će se BiH susresti za putu ka EU.

„Slovenija je pružila ruku Bosni i Hercegovini, a prvenstveno od vas zavisi koliko jako ćete stisnuti tu pruženu ruku Slovenije i EU“, rekla je Fajon.

Dodale je da će institucije Bosne i Hercegovine morati uraditi svoj dio zadatka i ispuniti 14 prioriteta koje je postavila Evropska Komisija, a upravo će to odlučiti brzinu pristupanja Evropskoj uniji.

Istakla je da su odnosi BiH i Slovenije dobri i bez većih otvorenih pitanja te da oko 100 slovenačkih preduzeća posluje u BiH zapošljavajući oko 15.000 državljana BIH.

„Robna razmjena raste i trenutno je na oko pola milijarde eura“, rekla je Fajon, i dodala da će se tokom posjete susresti i sa privrednicima i sa akademskom zajednicom kako bi razgovarali o mogućnostima unaprjeđenja saradnje dviju zemalja.

„Upoznata sam sa povećanim ruskim uticajem u BiH“, rekla je Fajon, i dodala da je jedinstvo u Evropi ključno kao odgovor na rusku agresiju na Ukrajinu.

„Pregovori sa Sjevernom Makedonijom, bezvizni režim za Kosovo i širenje na Zapadni Balkan su visoko na listi prioriteta“, rekla je Fajon, i dodala da će Slovenija pomoći i tehnički i politički, te da je ključno da BiH nastavi putem ka EU nakon formiranja nove vlasti.

Ministrica vanjskih poslova BiH Bisera Turković je rekla da se BiH suočava sa stalnim pokušajima jačanja ruskog uticaja i destabilizacije.

„Najave ruskih medija koje najavljuju daljnje turbulencije na Kosovu ali i u BiH. Imali smo nekoliko pokušaja ruskih medicinskih – vojnih stručnjaka u doba COVID-a. Imali smo konvoj koji je čekao na poziv iz Mostara. Imali smo dva aviona koji su stigli, i ispostavilo se da nisu medicinski nego vojni stručnjaci“, rekla je Turković.

Dodala je da svakodnevne najave destrukcije i otcjepljenja bh. entiteta Republika Srpska i njegovo pripajanje Srbiji kroz promociju „Srpskog sveta“ nisu nimalo bezazlene i da dolaze uz jaku podršku Rusije.

Dodala je da je dodjela ordena Vladimiru Putinu u Republici Srpskoj „šamar za cijeli demokratski svijet“.

(RSE, foto: N1)