Skip to main content

TAMARA NIKČEVIĆ: Primarni cilj vlade Krivokapića – nestanak Crne Gore

Intervju 13. apr 2021.
5 min čitanja

Protest ispred zgrade crnogorske Vlade 8. aprila završen je uz tenzije, ali bez incidenata nakon što je Vlada odložila razmatranje dokumenta koji reguliše pitanja dobijanja crnogorskog državljanstva, što je bio povod protestnog okupljanja.

No, priznaćemo kako smo imali različite povode za proteste sa dvije strane. Prvi zahtjev premijera Zdravka Krivokapića bio je da ministar pravde Vladimir Leposavić podnese ostavku zbog negiranja genocida u Srebrenici, što je izazvalo 5. aprila protest pristalica uglavnom prosrpskog Demokratskog fronta, koji podržavaju stav Leposavića.

Zatim, 7. aprila, najavljeno je da je Vlada Crne Gore pripremila dvije odluke koje mogu uticati na promjenu strukture građana sa biračkim pravom. Naime, iako su tenzije više nego napete opet se vrtimo u krug. Nova vlast kritikuje staru, dok bivša vlast ne odustaje kako i sami kažu od borbe za građansku Crnu Goru.

O negiranju genocida u Srebrenici, novoj vladi, tenzijama, protestima te na kraju svim zbivanjima u Crnoj Gori razgovarali smo sa novinarkom koja uvijek stvari nazove pravim imenom Tamarom Nikčević.

Negiranje Srebrenice kao jasna politka nove Vlade?

-Od 30. avgusta 2020. godine, crnogorsko društvo doživljava civilizacijski sunovrat. Počelo je fašističkim porukama pljevaljskim Bošnjacima („Polećela crna ptica, Pljevlja biće Srebrenica“), zatim četničkim orgijanjem ispred bošnjačkih, albanskih, hrvatskih i crnogorskih kuća širom Crne Gore, a završilo – mada sumnjam da je ovo kraj – otvorenim negiranjem srebreničkog genocida u Skupštini Crne Gore. Nakon oštrih reakcija Zapada, veseli premijer Zdravko Kivokapić najavio je smjenu jednog od svojih apostola, ministra Vladimira Leposavića, koji je, čitamo ovih dana u Pobjedi, proteklih mjeseci razvio opasan paralelni sistem vlasti, čiji je cilj zatiranje svega građanskog i crnogorskog. U prijetećem pismu u kojem otkazuje poslušnost premijeru, ministar pravde otkriva da su mu, nakon negiranja genocida, ministri-apostoli iskreno čestitali na „sjajnom nastupu“ u crnogorskom parlamentu. Eto, to je politika Vlade Zdravka Krivokapića!

Ma koliko se trudio, ovu činjenicu više ne može da sakrije ni glavni propagandni punkt kleronacionalističke Vlade u Podgorici – proruski koncern Vijesti. Uzgred, kako bi ojačala „srpski svet“, srpska BIA nedavno je ovamo prekomandovala dvojicu bosanskih nadničara, kojima je podijelila zadatke: prvi je zadužen da nam objasni da je sve što gledamo zapravo posljedica tajnog dogovora predsjednika Mila Đukanovića i Aleksandra Vučića, čija je najveća žrtva „goloruki srpski narod“, okupljen oko dvije tobože građanske stranke – URA Dritana Abazovića i Demokrate Alekse Bečića. Naravno, riječ je o partijama koje su rezervne „lutke na koncu“ zvaničnog Beograda i koje su, podsjećanja radi, u crnogorski javni prostor uvele uličarsko, šešeljevsko etiketiranje političkih protivnika i govor mržnje. Drugi bosanski nadničar je, pak, dobio zadatak da napada predsjednika Vučića, ali više „’nako“, ako baš mora; najvažnije je Abazovića i Bečića predstaviti kao „Jugoslavene“, kao „centar“ koji uporno napadaju i guše dva jednaka zla: velikosrpski i „crnogorski“ nacionalizam.

Pritisci ambasada kao mogućnost raspada Vlade

-Nakon što je zatražio ostavku ministra Leposavića, premijer Krivokapić suočio se sa otvorenim prijetnjama onih koji su ga doveli na vlast. Govorim o četničkom polusvijetu, koji je, tokom dvonevne reprize „događanja naroda“, nesrećnom „kralju Ibiju“ poručio da će ga, ne odustane li od smjene Leposavića, oboriti sa vlasti onako kako su ga i tu doveli. Sledećeg dana premijer im se izvinio.

Sa druge strane, očito je da Briselu počinje da biva jasno kakvu su grešku napravili kada su, destabilizijući i Crnu Goru i region, ovim diletantima i klerofašistima opasnih namjera pomogli da se dočepaju vlasti. Poslednjih dana svjedočimo sve oštrijim porukama i upozorenjima Zapada Vladi u Podgorici. Iako se plašim da jeste, ipak se nadam da još nije kasno i da u Crnoj Gori ipak nećemo gledati „bosanski scenario“ iz 1992.

Odgovor građanske Crne Gore na pokušaj nove Vlade etničkog/biračkog inžinjeringa

-Građanska Crna Gora opire se koliko može. Kao stožer suverenističkog bloka, bez kojega nema nezavisne, evropske i građanske Crne Gore, Demokratska partija socijalista, uprkos obećanjima da će Crnu Goru „braniti svim sredstvima“, ne čini gotovo ništa kako bi organizovala i politički artikulisala opravdani građanski protest. Umjesto toga, DPS djeluje kao neko ko, uz strogo dozirane zvužduke ili aplauze, događaje u užarenoj areni posmatra iz najbolje lože. Još porazniji je utisak da su iz građanskog protesta protiv klerofašista na vlasti isključeni manjinski narodi. Crna Gora je njihova zemlja, ovo je i njihova bitka.

Želi li Vlada Krivokapića da se opet dodvori Srbiji ili su motivi drugačiji?

-Vlada Zdravka Krivokapića dobro obavlja zadatak koji je dobila: njihov cilj je nestanak Crne Gore ili, u najboljem slučaju, njeno pretvaranje u Republiku Srpsku. Otuda “blic krig” kojem svjedočimo posljednjih mjeseci. Nadam se da će, kada sve ovo jednom prođe, ova okupatorska, izdajnička, marionetska vlast odgovarati za veleizdaju. Pošast koja se 30. avgusta 2020. sručila na Crnu Goru, a čije su žrtve Crnogorci, građanski opredijeljeni Srbi, Bošnjaci, Albanci, Hrvati, može se uporediti samo sa srpskom okupacijom Crne Gore 1918.

Konstantno optuživanje bivše vlasti od strane aktuelne

-Nećete zamjeriti, nijesam ni psihijatar ni terapeut, pa nijesam kvalifikovana da tumačim svakodnevne banalnosti, tvitovanja i obraćanja “dragom narodu, saborcima, braći i sestrama” premijera Krivokapića. U svakom slučaju, “narod” koji je predsjednik Milo Đukanović navodno izveo na ulicu suočava se sa “rukom pravde”, sa “redom i zakonom” koje je premijer najavio. Naime, građani Nikšića koji protestuju zbog namjere Vlade da sprovede etnički inžinjering u Crnoj Gori, svakodnevno se privode u policiju i saslušavaju po više sati. Istovremeno, premijerovu “braću i sestre”, te četničke horde koje orgijaju crnogorskim ulicama, koje psuju i prijete, lični ministar policije uplakane ćerke premijera Krivokapića – inače, još jedna ljuta prevara pristigla iz crnogorskog NVO sektora – očito ne doživljava kao prijetnju miru i stabilnosti.

Incident sa službenim vozilom Vlade

-Krivokapićeva marionetska i okupatorska Vlada dobila je zadatke koje zasad uspješno sprovodi. S obzirom na to da im se očito žuri, postaju sve bahatiji i brutalniji, što, bojim se, umjesto mirnog, podrazumijeva i drugi scenario. Novinar i publicista Šeki Radončić je, ne bez razloga, Crnu Goru juče nazvao “buretom baruta”. Ako nije okupaciona vlada, nadam se da su ga čuli strani ambasadori u Podgorici.

Vlada odložila razmatranje Odluke o lakšem sticanju državljanstva. Kako će se ovaj događaj završiti? Mislite li da će Odluka biti usvojena?

Vjerujem da će građanska i multientnička Crna Gora, uz podršku Zapada, uspjeti da se odupre agresiji okupatorske Vlade premijera Zdravka Krivokapića.

DPS Mila Đukanovića održao je sjednicu predsjedništva 7. aprila, sa koje je poručeno da će svim sredstvima braniti nacionalne i državne interese Crne Gore. Koliko DPS zaista može da spriječi usvajanje ovako restriktivne odluke?

-Uprkos distanci DPS-a spram građanskog protesta, sigurna sam da stožerna stranka suverenističkog, građanskog bloka čini sve kako bi važnim međunarodnim adresama objasnila do kakvih bi posljedica moglo dovesti anticrnogorsko djelovanje vlade premijera Krivokapića.

O kakvom tačno zakonu je riječ?

-Riječ je o Zakonu kojim bi tridesetak hiljada Srba iz okruženja dobilo crnogorsko državljanstvo; istovremeno, gotovo 60 000 Bošnjaka i Albanaca rođenih u Crnoj Gori, koji rade inostranstvu, bilo bi izbrisano iz biračkog spiska.

DF, u kome dominiraju srpske nacionalne stranke, ranije je najavio “čišćenje” biračkog spiska od dijela dijaspore, među kojima su dominantno pripadnici manjinskih naroda. Da li će Abazović reagovati na ovo ili opet popustiti? 

-Abazović ne popušta, on izvršava zadatke. Uostalom, srpska BIA je, nakon najavljene smjene Leposavića, preko svog uglednog agenta iz sfere “poštene inteligencije” Crnogorcima i Srbima poručila šta zapravo želi predsjednik Vučić: Abazović da preuzme kormilo crnogorske Vlade. I to je krasno! Jer, formalno, sva vlast u Crnoj Gori bila bi u rukama etničkog Albanca, politički – velikosrbina; istovremeno, suštinski, Crnom Gorom komandovao bi predsjednik Vučić. No, vratimo se vašem pitanju, na koje bi najbolje bilo odgovoriti podsjećanjem na način na koji su građani Plava i Gusinja protekle nedjelje dočekali potpredsjednika Vlade: upravo kako je i zaslužio!

Abazović ne popušta, on izvršava zadatke. Uostalom, srpska BIA je, nakon najavljene smjene Leposavića, preko svog uglednog agenta iz sfere “poštene inteligencije” Crnogorcima i Srbima poručila šta zapravo želi predsjednik Vučić: Abazović da preuzme kormilo crnogorske Vlade. I to je krasno! Jer, formalno, sva vlast u Crnoj Gori bila bi u rukama etničkog Albanca, politički – velikosrbina; istovremeno, suštinski, Crnom Gorom komandovao bi predsjednik Vučić. No, vratimo se vašem pitanju, na koje bi najbolje bilo odgovoriti podsjećanjem na način na koji su građani Plava i Gusinja protekle nedjelje dočekali potpredsjednika Vlade: upravo kako je i zaslužio!

(Face.ba, foto: Pobjeda)