Skip to main content

Tamara Nikčević: Crna Gora je na ivici sukoba

Izdvajamo 10. дец 2022.
2 min čitanja

Novinarka iz Crne Gore Tamara Nikčević izjavila je danas da je ta država “na ivici sukoba” i da je “na ivici da nestane”.

“Sve institucije su planski srušene. Na delu je bukvalno državni udar. Rastura se jedna država koja je 2020. godine bila lider u EU integracijama. Isključivo jedna strana i satanizacija”, kazala je Tamara Nikčević na tribini “Autonomija – sloboda znači odgovornost” u okviru manifestacije “Dani Srđana Aleksića” u Banjaluci.

Prema njenim rečima, Crna Gora se nalazi “u medijskoj okupaciji”, jer je na delu ekspanzija i dominacija Vučićevih medija.

“Izuzev portala Autonomija mislim da se u Srbiji ne može ni u jednom mediju čuti glas iz Crne Gore. Ni jedno jedino slovo ni jednu reč o onome s čime se Crna Gora, a suočava se sa brutalnom agresijom Aleksandra Vučiča i srpsko-ruske agenture”, kazala je Tamara Nikčević.

Dodala je da se to može uporediti sa onim šta je srpska propaganda radila sa Albancima krajem osamdesetih i početkom devedesetih godina.

“Na delu je dehumanizacija, na delu je ukidanje prava na identitet, na naciju, kulturu, na bilo koju vrstu autonomije”, ocenila je Tamara Nikčević.

Predsednik Nezavisnog udruženja novinara Srbije (NUNS) Željko Bodrožić ocenio je da je većina u Srbiji izrazito nacionalistička.

“U Srbiji odavno prevladava anticrnogorski narativ. I sa opozicione pa čak i građanske strane Crnogorcima odriče pravo da budu Crnogorski. Mislim da Crnu Goru spašava samo to što je članica NATO-a”, kazao je Bodrožić.

On je ocenio da je 95 odsto medija u Srbiji režimski orijentisano.

“Nezavisni novinari su politički protivnici, tako ih vlast percipira, jer je opozicija veoma slaba”, rekao je Bodrožić.

Novinar iz Hrvatske Boris Pavelić rekao je da u toj zemlji postoji katalog dopuštenih i poželjnih tema.

“Tabuizirane su teme ratnih zločina, o njima se ne govori. Formalna evropeizacija Hrvatske to nije promenila”, kazao je Pavelić.

On je optužio predsednika Hrvatske Zorana Milanovića da je “rodonačelnik upropaštavanja vrednosti” u toj državi.

“On negira ratne zločine, relativizira genocid u Srebrenici. On je seksista, on je perverzija levice i civilizovane politike. On je vrsta najave simboličnog srednjovekovlja”, rekao je Pavelić.

Na manifestaciji “Dani Srđana Aleksića” večeras će biti uručene i regionalne novinarske nagrade “Srđan Aleksić” novinarki iz Srbije Tamari Skrozzi, novinaru iz Hrvatske Viktoru Ivančiću i beogradskom istraživačkom portalu KRIK.

Regionalnu novinarsku nagradu “Srđan Aleksić“ Tamara Skrozza dobila je u kategoriji „Za hrabrost“, Viktor Ivančić u kategoriji „Za doprinos zajednici“ i portal KRIK u kategoriji “Za medije”.

Tu prvu regionalnu novinarsku nagradu raspisali su Helsinški parlament građana Banjaluka, Mreža za izgradnju mira, Nezavisno društvo novinara Vojvodine, Institut za medije iz Crne Gore i Udruga za promicanje medijske kulture, umjetnosti i tolerancije “Lupiga – svijet kroz obične oči” iz Hrvatske.

Srđan Aleksić bio je mladić iz Trebinja kojeg su pripadnici Vojske Republike Srpske ubili u centru tog grada u januaru 1993. godine, jer je spasio život svome prijatelju, Bošnjaku Alenu Glavoviću, kojeg su nameravali da ubiju.

Tokom dvodnevne manifestacije Edinu Ramuliću, aktivisti za ljudska prava iz Prijedora, uručena je mirovna nagrada “Goran Bubalo”.

Goran Bubalo (1972-2020) bio je mirovni aktivista i direktor Mreže za izgranju mira u Bosni i Hercegovini.

(Autonomija)