Skip to main content

Tadić: Suštinski protivustavna izjava Vučića nakon sastanka sa ambasadorima Kvinte

Info 14. jun 2023.
< 1 min čitanja

"Ovakve izjave koristi i da zastraši građane"

Bivši predsednik Srbije i lider Socijaldemokratske stranke Boris Tadić ocenio je danas da je izjava aktuelnog predsednika Aleksandra Vučića da neće da otkriva detalje sastanka s ambasadorima Kvinte „skandalozna i suštinski protivustavna“.
Tadić je za portal televizije N1 rekao da je Vučić, kao predsednik države, u obavezi da obaveštava građane o tome šta radi u njihovo ime.

„Naravno da takvi razgovori mogu imati i aspekt tajnosti iz različitih opravdanih razloga, ali čak i tada je predsednik države u obavezi da da osnovne informacije, pogotovo kada se radi o ovako važnim pitanjima koji se tiču budućnosti države i njenih građana“, kazao je Tadić.

Prema njegovim rečima, iz načina na koji je Vučić obavestio javnost i da je reč o njegovoj odluci, „jasno je da se radi o čistoj samovolji, a ne nekoj strateški opravdanoj ili obaveznoj tajnosti“.

„Pored toga, ovakve izjave koristi i da zastraši građane, ostavljajući prostor za različita tumačenja ovakvog poteza. Ovo je klasična mistifikacija politike i privatizacija države, što su odlike svih apsolutističkih režima. I ujedno još jedan razlog da se još snažnije borimo za oslobađanje Srbije od ovakve privatizacije i okupacije svih aspekata države i društva od strane jednog čoveka i njegove oligarhije“, rekao je Tadić.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić saopštio je ranije danas posle sastanka sa predstavnicima zemalja Kvinte i EU da neće reći ništa o tom sastanku.

„Doneo sam odluku da ne kažem ni jednu, jedinu reč, o sastanku sa predstavnicima zemalja Kvinte i šefom delegacije EU u Srbiji. Smatram da je to bolje za sve“, napisao je Vučić na Instagramu uz fotografije sa sastanka.

Vučić se jutros u Beogradu sastao sa predstavnicima SAD, Velike Britanije, Francuske, Italije i Nemačke, kao i sa šefom delegacije EU.

Iz Predsedništva Srbije bilo je najavljeno da će posle sastanka biti objavljeno saopštenje.

(Beta)