Skip to main content

Tadić: Srbija za jedinstvenu BiH

Jugoslavija 07. jul 2011.
< 1 min čitanja
Srbija želi izgraditi najbliže prijateljske odnose sa Bosnom i Hercegovinom, izjavio je danas novinarima srbijanski predsjednik Boris Tadić, tokom njegove druge službene posjete našoj zemlji.

– Naše su zemlje prirodno povezane. Srbi, Hrvati i Bošnjaci žive i u BiH i u Srbiji. Godine koje su za nama predstavljale su neke od najtežih trenutaka u našoj istoriji. Rane i danas postoje, ali postoje i mnoga nerešena pitanja u našim bilateralnim odnosima, koja smo otvorili sa željom da ih zatvaramo na dobrobit svih građana i obe države, kazao je Tadić novinarima, nakon što se u Sarajevu susreo sa članovima Predsjedništva BiH Nebojšom Radmanovićem, Bakirom Izetbegovićem i Željkom Komšićem.

Tadić je naglasio da Srbija poštuje teritorijalni integriteti i suverenitet svake članice UN-a, svake države koja ima svoj legitimitet i međunarodni legalitet.

Crvena linija

– BiH to svakako jeste. Srbija je istovremeno potpisnik i garant Dejtonskog mirovnog sporazuma. To ne znači da Srbija polaže bilo kakvo pravo na mešanje u unutrašnje stvari BiH. Srbija, naravno, u skladu sa Dejtonskim mirovnim sporazumom ima specijalne paralelne veze sa Republikom Srpskom. Srbija iste takve veze želi imati i sa Federacijom BiH. Srbija, dakle, želi sa Bosnom i Hercegovinom imati najbliže moguće odnose i da ti odnosi budu na najviše kvalitativnom nivou. Srbija prihvata sve konsekvence demokratskog dijaloga koji vode legitimne institucije BiH i predstavnici naroda i entiteta i ona se u takvo rešenje nikada neće mešati. Srbija nikada neće preći crvenu liniju definisanu međunarodnim pravom, Dejtonskim sporazumom i dobrosusedskom saradnjom. Mi BiH poštujemo ne samo deklarativno već i u političkoj praksi svakim svojim gestom, rekao je Tadić.

(Oslobođenje)